Materiale izolatoare termic

Locuința noastră, indiferent că este vorba despre un apartament sau o casă cu o curte, se pierd sau se risipesc cantități serioase de căldură. Acest eveniment se reflectă în facturile de la încălzire, care ne scot mulți bani câștigați după o muncă stresantă, de multe ori. Care este soluția în acest caz?

materiale izolatoare termic
Există câteva criterii de care trebuie să țineți cont în procesul de alegere a materialului izolant, cum ar fi:

 • tipul clădirii;
 • climatul în care se află;
 • zona ce urmează să fie izolată, de exemplu pereți, mansardă, podea etc;
 • bugetul preconizat.

După ce am vorbit despre scopul acestei operaţiuni și aspectele ce trebuie luate în vedere, a venit momentul să precizăm cele mai importante sisteme de izolare. Intră în scenă acum vată minerală de sticlă sau bazaltică, polistirenul expandat sau extrudat, fibre de celuloză sau spumă poliuretanică.

Fibrele de celuloză sunt produse din hârtie. Având în vedere acest lucru, izolaţia termică cu fibre de celuloză câştigă la capitolul sau la categoria de „cea mai ecologică termoizolaţie”.

Trecem mai departe când în atenţia noastră intră vata minerală, vata minerală de sticlă sau vata minerală bazaltică.

Care este unul dintre atuurile acestor două materiale? Atât vata minerală de sticlă, cât şi vata minerală bazaltică funcţionează după acelaşi principiu, şi anume, captarea aerului în goluri pentru a reduce conductivitatea termică de la o suprafaţă la alta.

Acestea sunt ușor de instalat pe suprafața pereților și podurilor și reprezintă cea mai rentabilă soluție de izolare de pe piață. Proprietățile izolatoare ale vatei de sticlă rezultă din tehnologia sa de realizare, prin înglobarea unui volum foarte mare de aer între fibrele continue de material, aer care este împiedicat să circule liber. Ea este ideală, de exemplu, pentru izolarea mansardelor.

Dacă le căutaţi prin rafturile magazinelor de specialitate, veţi găsi vata minerală de sticlă şi vata minerală bazaltică, fie în role, fie în plăci sau vrac (pentru suflare în pereţii goi).

De ce reprezintă aceste materiale alegerea specialistului? Vata minerală bazaltică şi vata minerală de sticlă nu provoacă şi nu întreţin focul. În plus, au capacitatea de a bloca zgomotele exterioare venite din exterior.

Din păcate pentru celelalte materiale de construcţie, produsele din vată minerală vin cu o serie de beneficii, precum:

 • o structură stabilă în timp;
 • o conductibilitate termică foarte scăzută;
 • nu sunt afectate de acumularea şi acţiunile umezelii şi condensului;
 • nu reţine apa;
 • nu permite apariţia şi dezvoltarea microorganismelor;
 • asigură o bună ventilaţie;
 • rezistenţă la îmbătrânire.

Ţinând cont de beneficiile oferite, aceste materiale au început să câştige teren şi să devină opţiunea câştigătoare de către proprietarii de case pentru a realiza izolaţia termică.

Ajungem acum la cele mai utilizate materiale (de până acum) pentru izolaţie termică şi anume polistirenul.

Polistirenul expandat (EPS) se poate aplica foarte uşor şi fără a depune mare efort, chiar şi de neprofesionişti. Dacă acest argument v-a convins deja, acest material mai vine cu un aspect pozitiv, preţurile destul de reduse. Polistirenul expandat este utilizat mai ales în situaţiile ce presupun îndreptarea pereţilor, oferindu-le o bună izolare termică.

În ceea ce priveşte polistirenul extrudat (XPS), el vine cu o densitate mai mare şi cu o rezistenţă sporită la infiltraţii. Vocile autorizate în domeniu afirmă că una din cele mai mari calităţi, poate cea mai importantă a polistirenului extrudat constă în faptul că nu permite pătrunderea apei spre interior.

Dacă mergem pe varianta de polistiren, atunci elementele componente ale unui termosistem includ:

 • adeziv şi masă de şpaclu pentru plăci termoizolante din polistiren;
 • adeziv pentru plăci termoizolante – lipirea şi şpăcluirea plăcilor termoizolante din polistiren şi vată minerală;
 • plăci din polistiren expandat;
 • plasă din fibre de sticlă – Principala proprietate a plasei din fibre de sticla este preluarea eforturilor la nivelul sistemelor compozite de izolare termică la exterior (ETICS) pe baza de polistiren expandat.
 • tencuială decorativă;
 • profilele pentru termosistem. Înainte de a adăuga ultimul ingredient, trebuie să ne oprim puțin și să specificăm că există mai multe profile.

Profil aluminiu cu plasă sau profil PVC cu plasă – protejează muchiile și colțurile termoizolației.

Plasa din fibră de sticlă de pe profil – ajută la fixarea mai ușoară pe polistiren.

Profil din PVC cu picurător – acest tip de profil împiedică infiltrarea apei pe suprafețele de sub balcoane.

Profil soclu – asigură rezistența și aspectul estetic al fațadei.

 • dibluri pentru polistiren

În afară de aceste componente, dacă optați pentru alt tip de hidroizolație, lista poate include și cuțit pentru tăiat vata bazaltică, tub izolație flexibilă elastomerica (acest material izolant este folosit pentru prevenirea condensului la instalațiile de aer condiționat, refrigerare, de încălzire, sanitare) și placa roluită izolație flexibilă elastomerică (fiind utilizat pentru prevenirea condensului la instalațiile de aer condiționat, refrigerare, ventilație, izolație fonică).

Am încercat să trecem în revistă cele mai utilizate sisteme de termoizolație și o parte din materialele ce trebuie achiziționate. Nu uitați că, pe lângă materiale, trebuie să aveți în vedere și costul manoperei.

Însă merită! Pentru facturi mai mici și un confort termic sporit, nu ezitați să porniți în acest demers de termoizolare. În plus, pentru a realiza o investiție sigură pe termen lung, nu uitați să alegeți cele mai bune materiale izolatoare termic.


One Response to “Materiale izolatoare termic”

Read below or add a comment...

 1. sov says:

  Si unde sau sub ce forma se gasesc in comert fibrele de celuloza?

Lasă un Comentariu...

*