Hidroizolatii cu carton asfaltat/bitumat

Fenomenul de igrasie ridică mari bătăi de cap tuturor celor ce locuiesc la casa sau la bloc. De aceea, orice tip de izolatii cu carton are scopul de a preveni consecințele nefaste ale acestui fenomen.

izolatii cu carton

De ce apare igrasia și mucegaiul?

Orice tip de izolatii cu carton asfaltat/bitumat reușește sa previna igrasia și mucegaiul dacă se montează în mod corespunzător. În cazul în care hidroizolația fundației casei lipsește cu desăvârșire, nu avem parte de pereți sanatosi și o construcție fără probleme. Apa se va infiltra din pământ prin zidurile subsolurilor sau fundație și va duce la degradarea în timp a pereților locuintei, precum și a structurii acesteia. Chiar dacă putem aplica diverse soluții de prevenire a igrasiei și mucegaiului, trebuie să fim conștienți că o bază instabilă, cu multiple probleme, duce în timp la deteriorarea construcției. Proiectanții ne spun că prin hidroizolația temeliei casei se pun bazele unei construcții solide, cu o rezistență și o structură sănătoasă. În cele din urmă va trebui sa avem în vedere prevenirea apariției mucegaiului și igrasiei și prin urmare a petelor inestetice de pe pereți.

Hidroizolația fundației casei

Deși mulți dintre noi suntem tentați să ne gândim la hidroizolație doar atunci când avem în vedere construcțiile cu subsol, în realitate umezirea peretilor prin procesul de capilaritate se va produce și în cazul constructiilor fără subsol, așa că hidroizolația fundației casei este hotărâtoare, atât pentru estetica acesteia, cât și pentru rezistența în timp a pereților săi.

Pentru a fi rezistentă, fundația trebuie proiectată în concordanță cu studiul geotehnic și normele în vigoare. În același timp, se va avea în vedere ca terenul sa nu fie supus alunecărilor ori infiltrațiilor de apa. Și tot pentru rezistență, se va evita construcția fundației într-o perioadă cu temperaturi foarte scăzute.

Fundațiile se realizează din beton sau beton armat, iar la nivelul pereților de sub nivelul cotei terenului, acestea se izoleaza cu polistiren (pentru termoizolare, doar dacă avem subsol), și se hidroizolează cu carton asfaltat. Adâncimea de fundare diferă de tipul terenului, numărul seismelor din zonă, înălțimea panzei freatice. Pentru ca toate aceste lucruri sa poată fi oportune construcției, este nevoie ca studiul geotehnic să fie făcut de către specialiști. În același timp, la construcția fundației se va tine cont și de cota de îngheț a zonei, astfel încât înălțimea temeliei casei să fie mai mare cu minim 10% peste aceasta cota. Casele din lemn trebuie sa aibă o fundație de minim 30 cm deasupra solului, fiind necesar a fi hidroizolate.

Hidroizolații cu carton asfaltat la nivelul fundației

Mai înainte de a avea în vedere hidroizolația fundației, se va avea în vedere tipul fundației, modul de construcție, adâncimea acesteia, tipul de teren, riscul de seismicitate. Toate aceste lucruri vor fi prezentate firmei care comercializeaza astfel de materiale, oferindu-se astfel garantia durabilitatii lucrarii.

Nu putem recomanda niciun tip de izolatii cu carton ori cu un alt material existent în piața întrucât este nevoie de siguranța lucrarilor și de verificarea datelor tehnice. În prezent, în piața sunt mai multe tipuri de hidroizolatie: bituminoase, membrane din PVC, PP, cauciuc EPDM, membrane pe baza de bitum, soluții lichide aplicabile pe suprafața, etanșând capilaritățile, cimenturi speciale. Dintre toate, hidroizolațiile cu carton asfaltat sunt soluții comune și recomandabile.

Abia atunci când fundația va fi realizată, se va trece la procedura de hidroizolare cu carton asfaltat. Astfel se va curăța suprafața, în așa fel încât să nu existe niciun fel de reziduuri, iar straturile să poată fi aplicate așa cum se cuvine. Mai înainte de a hidroizola cu carton asfaltat, se va aplica o amorsă. După amorsă se poate adauga cartonul, cu multă grijă, în așa fel încât să fie prins pe toată suprafața.

Stratul de carton asfalt cu ardezie, indeplineste cu succes funcția hidroizolatoare. Se montează la cald pe tot perimetrul grinzilor de fundare. Hidroizolarea se face atît sub pământ, pe toată înălțimea grinzilor de fundare, cât și deasupra pământului, pâna la nivelul cotei de călcare, adică pe toata înălțimea soclului. Pe zona de soclu se aplică apoi și termoizolația de polistiren extrudat, cu o grosime de 5-8cm.


3 Responses to “Hidroizolatii cu carton asfaltat/bitumat”

Read below or add a comment...

  1. vasile says:

    am igrasie ce pot face?

  2. george says:

    astm

  3. Alina says:

    Am apa la subsol si iegrasie in casa ce pot face?

Lasă un Comentariu...

*