Izolarea ecologică a casei cu lână

Pe piața din România a fost introdus de curând un nou material de termoizolare a locuinței: izolația ecologică din lână de oaie. Acest concept este încă la început de drum, dovadă fiind și numărul redus de firme care promovează noul material ecologic.

Izolarea ecologica a casei cu lana_1

Picture 1 of 5

Înainte de ajunge termoizolație, lâna de oaie trece prin anumite etape: lâna este spălată, pieptănată mecanic și presată în straturi mici. Rezultatul acestor operațiuni este o lână de oaie de diferite grosimi și mărimi, folosite ulterior ca izolație termică pentru pereți, plafon sau acoperiș.

Care sunt avantajele lânii de oaie?

Lâna de oaie este un material izolator performant și natural, ce se comportă foarte bine la umiditate. Mai mult decât atât, lâna de oaie își păstrează forma și revine întotdeauna la grosimea și densitatea originală. Fibrele din lână fac ca termoizolația să devină și un suport fonoizolant. Mai exact, lâna are și calitatea excelentă de a reduce zgomotul, dovedindu-se un foarte bun absorbant fonic, atât pentru pereți, cât și pentru tavane.

Un alt avantaj al lânii de oaie este rezistența împotriva dăunătorilor și împotriva mucegaiului. Lâna este un material ignifug foarte bun, așa că nu va trebui să îți faci probleme pentru un eventual incendiu. O altă caracteristică a acestui material termoizolator este înmagazinarea căldurii latente. Mai exact, în sezonul canicular, pe timpul zilei, pereții se răcesc prin evaporare, iar noaptea degajă căldură din condensare. Nu în ultimul rând, lâna, spre deosebire de alte materiale izolatoare, are puterea de a elimina din aer formaldehida, o substanță toxică, inclusă de către oamenii de știință în clasa substanțelor cancerigene. Prin urmare, izolarea din lâna de oaie îți protejează sănătatea!

Ca orice alt material izolant, lâna de oaie are și dezavantaje. Un dezavantaj important este modul de montare al lânii de oaie, care trebuie așezată doar pe un cadru de lemn, și nu direct pe peretele de cărămidă. Un alt dezavantaj este faptul că lâna de oaie poate fi montată mai mult în interior, și mai puțin în exterior deoarece apa poate ajunge mai ușor la exterior și poate distruge calitățile izolatoare ale acestui material.

Dacă vorbim de prețuri, lâna poate fi un material ieftin pe care îl poți folosi în izolarea casei tale. Prețul unui metru pătrat de lână începe de la 4 Euro, pentru lâna cu o grosime de 20 milimetri și poate ajunge până la 16 Euro, pentru lâna cu o grosime de 100 milimetri. Prețul pentru montarea lânii de oaie este de asemenea accesibil. Pentru montarea izolației și finisarea peretelui izolat se percepe o manoperă de aproximativ 50 lei pe metru pătrat.


About Cristina Rosu

2 Responses to “Izolarea ecologică a casei cu lână”

Read below or add a comment...

  1. Mario says:

    Se găsește în Ro. ?Sa izolezi în interior cu așa cv (lână de oaie) si unde mă rog???

  2. PamPam says:

    Si molia ce zicea ?

Lasă un Comentariu...

*