Cum să alegeţi cel mai bun polistiren

Polistiren 1

Picture 1 of 10

Există oare produse şi ieftine şi bune? De cele mai multe ori, răspunsul este nu. Este  extrem de greu să găseşti un produs de o calitate înaltă la un preţ mic. Şi asta pentru că în fabricarea acestor produse este nevoie de multă cercetare, de materii prime de calitate superioară, de linii performante de producţie şi procesare. Toate aceste lucruri presupun cheltuieli suplimentare.

Astăzi, această situaţie se regăseşte şi pe românească a polistirenului. La ora actuală,sunt foarte mulţi producători mici, unii dintre fiind chiar sezonieri, şi care fabrică produse ce nu ţin cont de standardele de calitate ori de actele normative în vigoare. Mai mult, aceştia nici nu sunt controlaţi de către instituţiile ce au ca rol reglementarea pieţei. Polistirenul produs de ei este cel mai ieftin, însă acesta nu asigură nici măcar nivelul minim de termoizolare impus de normativele Uniunii Europene. Cei care au cel mai mult de pierdut şi de suferit sunt clienţii finali. Deşi lucrarea îi costă mai puţin, vor avea parte de costuri suplimentare cu încălzirea pe timpul iernii şi cu răcorirea pe timpul verii.

Cum putem să ne ferim ca să nu cădem în plasa producătorilor neautorizaţi de polistiren? Pentru a termoizola faţadele imobilelor, este recomandată folosirea polistirenului provenit de la producători afiliaţi ROMEPS (Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România). Asociaţia are menirea de a promova pe piaţa din România un nivel standard de calitate, la care producătorii şi importatorii de polistiren expandat să se ralieze şi realizarea unor reglementari pe piaţă. Astfel, consumatorii finali nu vor avea de suferit în urma produselor ce nu corespund standardelor de calitate.

De asemenea, ROMEPS  redactat şi un ghid cu sfaturi de utilizare a polistirenului, acesta cuprinzând  toate informaţiile relevante în legătură cu: materiale termoizolante existente pe piaţă, folosirea lor, metodele de aplicare, specificaţiile tehnice ce trebuie îndeplinite pentru fiecare element de construcţie în parte. Ghidul este analizat în prezent de către specialiştii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, după care urmează conceprea unei variante finale, care va fi supusă dezbaterii publice.

Pe website-ul ROMEPS figureaza urmatoarele companii producătoare de polistren: Austrotherm, Arcon, Isopor, Hirsch si Swisspor. Doar 5 companii de pe piaţa din Romania pot oferi în prezent o garanţie a calităţii produselor lor şi se pot lăuda că polistirenul lor expandat ce corespunde în totalitate standardelor din domeniu.

Aşadar, produsele mai ieftine sunt de cele mai multe ori o alegere incorectă. Cel mai important pas este să vă informaţi înainte să începeţi o lucrare. Deşi produsele de o calitate superioară sunt mai scumpe, acestea vă garantează faptul că rezultatul final este unul trainic, fără a mai fi nevoie de reparaţii sau alte lucrări conexe, care ar duce în cele din urmă la cheltuieli suplimentare


Lasă un Comentariu...

*