Ce alegeţi: cărămidă sau BCA?

BCA 1

Picture 1 of 10

Dacă nu știți ce material să folosiți pentru construcția casei dumneavoastră, cărămidă sau BCA (beton celular autoclavizat), vă prezentăm câteva avantaje și dezavantaje ale acestora, pentru a vă face alegerea mai ușoară. Vă sfătuim să alegeți materiale de bună calitate, recomandate de specialist, indiferent de lucrarea pe care doriți să o realizați. Materialele mai ieftine pot produce în timp pagube și cheltuieli suplimentare. Vă puteți confrunta cu ziduri crăpate, infiltrații, căderea tencuielii, igrasie etc.

Alegeți calitatea

Materialele de calitate pot fi recunoscute prin faptul că au blocuri mari, cu suprafețe netede. Astfel, acestea vor asigura o construcție mai rapidă și ziduri fără denivelări. Mai mult, veți economisi prin consumul mai mic de mortar pentru îmbinare și de material la tencuieli.

Ventilație

Unul dintre avantajele cărămidei și a BCA-ului este faptul că lasă pereții sa „respire“, asigurând astfel ventilarea naturală a camerelor. Vă veți bucura de aerisire naturală, fără a pierde căldură. Mai mult, umiditatea din aer va fi redusă, apariția mucegaiului fiind astfel evitată. Acest avantaj se poate transforma și în dezavantaj dacă nu depozitați corespunzător cele două materiale, pentru a evita umezeala.

Mai ales în cazul BCA, porozitatea și canalele sale interioare duc la absorbția lichidelor. Intrată în interiorul BCA-ului, apa se va evapora după o perioadă destul de îndelungată, provocând igrasie și „pătând“ pereții. De aceea, trebuie să le păstrați în spații închise, hale, magazii sau pe un suport din lemn, și să le acoperiți cu folie impermeabilă sau o prelată. Este recomandat și să tencuiți pereții cât mai curând posibil, pentru a nu-i lăsa în voia capriciilor naturii.

Calități portante

Cărămida clasică este un material ce rezistă la presiune și umiditate. Astăzi, puteți alege dintr-o gamă variată de blocuri ceramice, numite uneori și termoblocuri sau cărămidă eficientă. Acestea folosesc golurile interioare de aer ca material termoizolant.

O calitate majoră a cărămizii este faptul că poate ajuta structura de rezistență a clădirii, având proprietăți portante. Acest lucru înseamnă că pereții din cărămidă preiau o anumită parte din greutatea construcției. Astfel, se reduce consumul de beton și otel utilizate la structura de rezistență. Cărămida are o greutate mai mare decât BCA, un metru cub cântărește 900 de kg. Se recomandă ca pereții exterior din cărămidă să aibă grosimea de 37,5 cm, pentru realizarea unei clădiri solide, protejată împotriva frigului sau caniculei.

BCA-ul este un bun termoizolator, și este mai ușor decât cărămida, un metru cub are aproape 700 de kg. Se poate utiliza atât pentru zidurile exterioare, dar și pentru cele interioare. Spre deosebire de cărămidă, BCA-ul nu are calități portante. Este recomandat ca acesta să fie folosit pentru pereți care nu suportă greutatea construcției și în cazul în care structura de rezistență este realizată cu elemente metalice sau cadre din beton armat. Zidurile trebuie să aibă 30-35 cm grosime.

Cărămidă sau BCA?

Alegerea este una dificilă, mai ales că ambele materiale sunt apropiate ca preț. În primul rând trebuie cunoscute detaliile lucrării și trebuie avută în vederea zona construcției, prețul materialelor și al manoperei variind în funcție de oraș. Vă recomandăm să apelați la sfatul specialiștilor, care vor ști cu siguranță cum să vă îndrume.


Lasă un Comentariu...

*