MATERIALE IZOLATOARE

Materialele izolatoare sunt acele materiale de rezistivitate teoretic infinită, ce sunt utilizate la izolarea părților conductoare ale echipamentelor, dar și a instalațiilor electrice. Mai pot fi utilizate pentru mărirea capacității condensatoarelor.

Atunci când vorbim despre termenul „izolator”, vorbi despre un corp sau un material rău conducător de electricitate sau de căldură; piesă fabricată dintr-un astfel de material care servește la izolare.
Mărimile caracteristice ale materialelor izolante sunt rezistivitatea cât mai mare, rigiditatea dielectrică cât mai mare, unghiul de pierdere, permitivitatea, stabilitatea mecanică, termică și chimică (cât mai ridicate).

Materialele izolante sunt de două feluri: organice naturale sau organice sintetice.

Materialele izolante organice naturale sunt cauciucul natural, colofoniul și șerlacul.
Cauciucul natural se obține din latexul de rășină și este produs de arborele de cauciuc.
Șerlacul este rășina naturală, de origine animală, și este folosită la prepararea unor lacuri, la lustruire sau grunduire.
Colofoniul este obținut din rășina coniferelor și este o substanță solidă sfărâmicioasă cu luciu sticlos, de culoare galbenă.
Cele mai cunoscute sunt materialele izolante organice sintetice, mai exact polietena, polistirenul, policlorura de vinil și politetrafluoretena (teflonul).
Polietilena este cunoscută ca PE și este utilizată ca material de ambalaj (pungi de plastic, folie, membrană sau containere), plăci extrudate (care se pot freza, termosuda sau termoforma) din care se pot fabrica compostoarele, țevi și fitinguri, folii sau bare.

Polistirenul poate fi de două feluri:

1. Polistirenul expandat – poate fi expandat alb sau expandat grafitat. Acest tip de material izolator se folosește cu succes la termoizolarea la interior, dar și exterior, a fațadelor sau acoperișurilor. Este popular atunci când se izolează o grădiniță sau un spital, datorită faptului că este bine tolerat de piele și nu prezintă niciun pericol asupra sănătății.
2. Polistirenul extrudat – este materialul izolator care asigură o termoizolație eficientă de la subsol și pana la acoperiș, unde sunt încărcări mecanice extreme și un grad mare de umiditate. În cazul termoizolațiilor la pereții de subsol, planșee, terase, socluri sau sub radierul de fundație, se obțin cele mai bune rezultate.
Faptul că polistirenul este un material izolator foarte căutat nu mai e nicio surpriză. Unul dintre cele mai importante avantaje ale utilizării polistirenului este scăderea spectaculoasă a costurilor de întreținere. Specialiștii au observat că la fiecare litru de petrol folosit în procesul de fabricare, se economisesc până la 200 de litri de petrol utilizați ca energie primară în cheltuielile de întreținere. Sau, la folosirea unui metru cub de polistiren se economisește echivalentul consumului unui automobil care parcurge 30 de mii de kilometri.
Policlorura de vinil este cunoscută sub numele de PVC și este o substanță din categoria materialelor termoplastice cu o structură amorfă. PVC-ul se regăsește în formă dură sau formă moale, la care s-au adăugat stabilizatori. Forma moale este mai răspândită fiind PCV-ul, adecvată prelucrărilor tehnice, este forma care se aplică pe dușumea sau în construcții, la conductele din materiale plastice.

Mai multe informații despre diferite materiale izolatoare veți regăsi în articolele ce urmează. Vom detalia fiecare etapă a izolării cu spumă poliuretanică, izolații cu celuloză, cu polistiren, cu vată bazaltică etc.

Ce sunt foliile solare?

Clima specifică zonei noastre ne pune în situaţia de a ne confrunta cu veri foarte calde. Temperaturile pe parcursul unei zile de vară însorite pot ajunge foarte ridicate, razele soarelui susţinând creşterea numărului de grade din termometre, mai ales în mediul urban. Fiecare găseşte metode prin care să poată păstra […] mai mult »

Tipuri de mortare și situațiile în care trebuie folosite

Mortarul este unul dintre cele mai folosite materiale în domeniul construcțiilor. Astăzi vom vorbi însă doar de 3 categorii de mortare pe care le poți folosi în 3 situații diferite: mortarele de tencuială și zidărie, mortarele pentru reparații și restaurare și adezivii. Mortarele de tencuială și zidărie Această categorie de […] mai mult »

Izolarea conductelor va contribui la diminuarea pierderilor şi la echilibrarea costurilor facturilor

Izolarea conductelor prin care circulă agent termic este o etapă foarte importantă, de aceasta depinzând pierderile suferite şi costul facturilor pentru plata agentului termic. Folosind materiale izolatoare de calitate, adaptate construcţie şi locului unde sunt amplasate, şi efectuând izolarea într-un mod corect şi folositor, pierderile de căldură se vor diminua. […] mai mult »