Tencuiala decorativă, o alegere estetică și eficientă

Se spune că fațada unei case este cartea noastră de vizită, deci dacă vrei să atragem admirația tuturor celor care trec pe lângă locuința noastră, trebuie să ne asigurăm că avem o casă cât mai îngrijită și plăcută la exterior. Din acest motiv, din ce în ce mai multe persoane optează pentru o tencuială decorativă pentru fațada casei, aceasta reprezentând atât o alegere estetică, cât și una eficientă.

Ce este tencuiala decorativă și ce avantaje are?

Tencuiala decorativă reprezintă un ultim strat de finisaj ce se aplică pe fațada casei, cu un rol estetic, dar și de protecția împotriva factorilor de mediu. Tencuiala decorativă acționează ca o adevărată barieră pentru factorii externi care pot să afecteze în vreun fel structura clădirii, fiind realizată dintr-un amestec de rășini, ingrediente minerale, pigmenți, aditivi și apă. Printre cele mai mare avantaje ale tencuielii decorative se numără: rezistența în timp a clădirii, asigurarea circulației constante a vaporilor de apă, diminuarea riscului de apariție a igrasiei la interior. Bineînțeles, atunci când vorbim de rezistența tencuielii decorative, vorbim de o rezistență crescută la intemperii, la poluanții chimici, la razele UV, ciuperci, bacterii și mucegaiuri.

Rolul estetic al tencuielii decorative

Pe lângă protecția pe care tencuiala decorativă o oferă fațadei casei tale, ea are și un rol estetic. În momentul în care alegem tencuiala decorativă, trebuie să luăm în calcul textura și granulația, pentru că acestea permit obținerea diverselor efecte de finisare. Spre exemplu, putem alege o tencuiala decorativă fină, obținută la granulații mici, cu aspect de bob de orez, o tencuială cu un aspect uniform sau o tencuială cu un aspect de coajă de copac, zgâriată sau striată, în funcție de efectul estetic pe care vrei să îl obții. În același timp, trebuie să ai în vedere faptul că dimensiunea granulației se află într-o directă legătură cu consumul de material. Cu cât granulația este mai mare, cu atât grosimea stratului de tencuială este mai mare, iar consumul de material crește. De cealaltă parte, un strat prea subține de tencuială decorativă va afecta nu doar aspectul final al fațadei, ci și gradul de protecție sau izolare oferit de aceasta locuinței tale.

Tipuri de tencuială decorativă și protecția oferită

Tencuielile decorative se deosebesc între ele prin compoziția chimică pe care o au. Iată care sunt principalele tipuri de tencuieli decorative și ce proprietăți au:

  • Tencuieli acrilice: tencuieli în a căror componență intră rășini acrilice, pigmenți și diverse materiale de umplutură, conferind o elasticitate mai mare și un grad ridicat de hidrofobizare.
  • Tencuieli silicatice: tencuieli realizate din rășini, silicați și materiale de umplutură, ce ies în evidență printr-un grad mai mare de permeabilitate și o rezistență crescută la alge, licheni și mușchi și sunt recomandate pentru fațadele termoizolate cu vată minerală și la fațadele vechi.
  • Tencuieli siliconice: tencuieli din rășini siliconice, pigmenți și materiale de umplutură, fiind permeabile la vapori și rezistente la murdărie, ultraviolete și condiții atmosferice extreme, recomandate pentru zonele de munte sau de mare, acolo unde aerul este salin.
  • Tencuieli minerale: tencuieli realizate din ciment alb, var și pietricele de marmură, cu un rol estetic deosebit

Tencuielile decorative reprezintă cea mai bună opțiune atunci când îți dorești să ai o fațadă cu o aspect estetic plăcut, dar și una care să asigure casei tale protecția necesară.


About Mariana Nicolae

Lasă un Comentariu...

*