Polistiren sau vată minerală bazaltică pentru fațada casei tale?

Fațada este cea care dă personalitate unei case, însă în același timp este și cea care o protejează de factorii externi, motiv pentru care ar trebui izolată. Izolarea fațadei casei îți va aduce și un confort ridicat la interior în orice anotimp. Însă dilema cea mai mare atunci când vine vorba de izolarea fațadei este ce material folosim: polistiren sau vată minerală bazaltică? Să vedem care sunt avantajele fiecărei opțiuni și în ce situații sunt recomandate!

Polistirenul – o alegere populară

Polistirenul este folosit de mulți ani în izolarea fațadelor datorită proprietăților sale. Este maleabil, are o greutate redusă, este un bun izolant termic și are și un preț foarte bun în comparație cu restul materialelor izolante de pe piață. Mai mult decât atât, polistirenul are și o rată de absorbție foarte mică și îți protejează cu succes locuința de umezeala din exterior. În cazul izolării fațadei cu polistiren, ai două opțiuni: ori folosești polistirenul expandat, ori cel grafitat. Polistirenul expandat este folosit de majoritatea persoanelor, acesta remarcându-se în mod special prin faptul că lasă pereții să respire. Noutatea în izolarea fațadelor constă însă în folosirea polistirenului grafitat, o formă de polistiren expandat îmbunătățit. Polistirenul grafitat oferă fațadei casei tale duritatea necesară, flexibilitate și elasticitate, dar și o rezistență sporită. Mai mult decât atât, introducerea prafului de grafit în componența sa duce și la o mai bună protecție a locuinței împotriva radiațiilor solare.

Atât polistirenul expandat, cât și cel grafitat, te ajută să reduci într-o anumită măsură costurile de întreținere ale locuinței, reușind să păstreze căldura în interior iarna și să îți asigure un mediu răcoros în anotimpul cald.

Vata minerală bazaltică – o alegere ecologică

De cealaltă parte, vata minerală bazaltică reprezintă o alegere ecologică de izolare a fațadei casei tale. Acest material se remarcă mai ales prin capacitățile sale de izolare fonică și prin rezistența crescută. Vata minerală bazaltică este rezistentă la incendiu, deși și polistirenul expandat sau grafitat poate fi ignifugat și la fel de rezistent la foc. Însă, vata minerală bazaltică este încadrată în clasa A1, fiind un ”produs incombustibil care nu contribuie deloc la dezvoltarea incendiului”. Vata minerală bazaltică se mai remarcă și printr-o stabilitate dimensională excelentă, adică își păstrează aceleași dimensiuni și forme chiar și după un timp îndelungat de utilizare. Un alt motiv pentru care ar trebui să alegi vata minerală bazaltică pentru locuința ta este riscul scăzut de apariția a mucegaiului și a igrasiei. În plus, fiind un material steril, vata minerală bazaltică nu permite nici microorganismelor să se dezvolte.

Dacă ar fi să comparăm cele două tipuri de materiale din punct de vedere al ariei de folosire și al montajului, putem spune că vata minerală bazaltică nu este recomandată întotdeauna în cazul izolării fațadei unei case mai vechi, care nu are o stabilitate tocmai bună deoarece acest material are o greutate mai mare. De cealaltă parte, vata minerală bazaltică poate fi mai potrivită decât polistirenul în situațiile în care există diverse goluri sau denivelări ale pereților exteriori, aceasta fiind mult mai maleabilă. Indiferent de ce material izolant alegi, asigură-te că acestea sunt de cea mai bună calitate dacă vrei să te bucuri de rezultate pe termen lung, iar în acest sens noi îți recomandăm produsele de la Adeplast. Ai o gamă variată de materiale izolante pentru fațada casei tale din care îl poți alege pe cel mai potrivit!


About Mariana Nicolae

Lasă un Comentariu...

*