IZOLAȚII EXTERIOARE

Chiar dacă pe unii nu îi preocupă procedura de izolație a casei, află că, în materie de izolație exterioară, este important confortul unei case ”sănătoase”. În afară de a menține căldura în casă pe timpul iernii și de a menține răcoarea pe timpul verii, izolația exterioară poate scădea facturile la energie, poate preveni apariția mucegaiului și poate bloca zgomotul exterior.

Când vorbim despre izolații exterioare, ne referim la: izolația fundației, a exteriorului, a acoperișului sau a terasei.

Ce face izolația exterioară mai exact?

Izolația exterioară ajută prin blocarea aerului de afară să intre în casă și pierderea căldurii din casă, în exterior. Acest lucru se poate realiza prin realizarea unei bariere prin care aerul de afară încetinește și nu mai pătrunde în interior.

În perioada iernii, căldura ”migrează” spre spațiile din apropiere (debara, garaj, beci) și chiar iese afară. Însă curentul rece nu pătrunde doar prin spațiile interconectate cu casa, ci și prin pereții casei, prin dușumele (fundație), oriunde există o rupere de temperatură. De aceea, casa trebuie izolată în așa fel încât aerul rece să nu mai circule atât de ușor, iar cel cald să nu mai părăsească interiorul atât de repede.

Pentru a înțelege mai bine felul în care lucrează izolația, se poate face comparație cu îmbrăcămintea noastră pe timp de iarnă: un pulover ne va ține de cald, dar dacă bate vântul și plouă, o jachetă din nailon purtată peste pulover ne va proteja, ținându-ne cald și uscați. La fel se întâmplă și în cazul caselor izolate: există o barieră de aer care protejează casa, apoi izolația propriu-zisă și o barieră de vapori, menținând umezeala departe de structura casei.

Cât de importante sunt izolațiile exterioare?

Izolațiile exterioare se stabilesc în funcție de rezistența termică a unui material utilizat la construirea casei. Valoare ”R” se determină prin grosimea materialului utilizat împărțit la conductivitatea materialului. Valorile R se adună pentru fiecare strat al casei (cărămidă + polistiren sau BCA + polistiren).

Instalarea improprie a termoizolației poate duce la scăderea valorii R.

Care sunt semnele care arată că ai o casă ce necesită izolații exterioare?

Semnele necesității izolației exterioare a casei sunt:
- podelele și pereții reci în timpul iernii;
- căldura din interior pe timpul verii;
- încălzire neuniformă;
- mucegaiul în interior.

Tipuri de izolații exterioare

Problemele de mai sus se pot rezolva doar prin intermediul unei izolații exterioare făcute ca la carte.

Izolarea fundației se realizează odată cu construcția locuinței. O izolație reușită nu va permite pătrunderea apei până la zid, infiltrarea igrasiei sau a mucegaiului. De regulă, izolația se face ori pe exterior, ori pe interior. Cablurile electrice și instalațiile posibil inflamabile vor fi separate cu izolant de materialul care izolează, pentru că acesta din urmă are risc de aprindere. Și țevile trebuie acoperite.

La materiale de izolare se numără: polipropilenă; membrane, bituminoase armate sau nearmate, cu îmbinare la cald sau la rece; polietilenă de joasă densitate; polietilenă înaltă densitate; membrane din policlorură de vinil; cimenturi speciale de impermeabilizare sub formă de pastă, aplicabile cu mistria, care, în amestec cu mortare, se aplică direct pe elementele de fundaţie, etanşând capilarităţile şi microfisurile prin cristalizare şi formând astfel o suprafaţă impermeabilă; cauciuc.

Izolația exterioară cu polistiren este excelentă pentru păstrarea temperaturii în casă și pentru oprirea curenților de aer să intre în ea. Există polistiren expandat sau polistiren extrudat pentru procesul de izolație. Polistirenul nu mai este un material utilizat la izolații în străinătate, însă la noi încă se caută datorită costurilor sale scăzute. Polistirenul expandat permite permeabilitatea vaporilor, însă aceștia nu trebuie să ajungă până la bază, pentru că ar putea dezlipi placa în caz de îngheț.

Pe de altă parte, există polistirenul extrudat, care e mai dens decât cel expandat, însă el este utilizat mai ales la izolarea subsolurilor. El nu permite trecerea vaporilor, iar umiditatea rămâne între perete și izolație și se formează igrasia.

Polistirenul mai are unele dezavantaje, precum – inflamarea în caz de incendiu. Cu toate acestea, la capitolul ”izolații exterioare”, el nu are niciun adversar în țara noastră.

Izolația acoperișului se face din diverse materiale, cu celuloză, cu folie de aluminiu, cu vată minerală, cu polistiren. De regulă, foliile nu sunt tocmai recomandate, pentru că nu permit evaporarea apei, ajungându-se la igrasie, la probleme cu mucegaiul.

Și terasele se pot izola, însă deciziile se iau împreună cu specialiștii.

Așadar, în materie de izolații exterioare, există o serie de materiale din care fiecare poate alege, în funcție de necesități sau de costuri. În final, izolația trebuie să dureze, să mențină o căldură constantă în casă pe timp de iarnă și o casă răcoroasă, pe timp de vară. Și cel mai important: aveți grijă cum izolați firele de curent sau conductele de apă!

5 lucruri de care trebuie să ții cont atunci când construiești casa viitorului tău

Viitorul sună bine, mai ales când ești în plin process de construcție a unei locuințe pentru tine și pentru familia ta. Ai bugetul necesar, ai planul, ai echipele cu care poți începe deja munca și implementarea proiectului. Totul este pregătit, iată câteva lucruri deloc de neglijat atunci când construiești casa […] mai mult »

5 motive pentru care ar trebui să alegi o tencuială decorativă

După cum sugerează și numele, tencuielile decorative sunt menite să servească la înfrumusețarea exteriorului clădirilor sau a interiorului, în funcție de caz. În majoritatea cazurilor, dimensiunea unei clădiri nu joacă un rol atât de decisiv în aspectul plăcut, precum o face bunul gust și eleganța în decorarea și atenția la […] mai mult »