Vata minerală bazaltică – ce avantaje are?

Vata minerală bazaltică este un material termoizolant folosit încă de prin anii 1800, însă se observă în ultimii ani o creștere a interesului pentru acest tip de material, mai ales în sectorul rezidențial. Acest interes crescut față de vata minerală bazaltică vine ca o urmare a conștientizării oamenilor cu privire la impactul anumitor materiale folosite în izolarea locuințelor asupra mediului și a sănătății.

Vata minerală bazaltică are o textură de lână și este mai aspră și mai densă decât vata de sticlă, datorită materialului principal din care are produsă: roca. Acest tip de materiel termoizolator se obține din bazalt topit prin învârtire într-o centrifugă, formându-se astfel fibre scurte multidirecționale. Vata minerală bazaltică poate fi folosită la izolarea pereților, a podelelor, a tavanelor, acoperișurilor, la izolațiile exterioare și chiar și sub plăcile de ciment. Spre deosebire de alte materiale folosite la izolarea locuinței, vata minerală bazaltică are câteva mari avantaje despre care vom vorbi în cele ce urmează.

Vata minerală bazaltică – avantaje

  • Rezistență termică ridicată: în urma studiilor, s-a demontrat faptul că vata minerală balatică înregistreză valori bune ale rezistenței termice, având o performanță mai bună decât vata de sticlă sau celuloza.
  • Permeabilitatea la vapori: coeficientul de absorbție al vaporilor este foarte înalt, asigurând o trecere liberă a vaporilor de apă.
  • Rezistența la foc: datorită compoziției și a punctului mare de topire a vatei bazaltice (punctul de topire este de peste 1.000 grade Celsius), aceasta are o rezistență ridicată la foc, mult mai mare decât cea a vatei minerale de sticlă, având euroclasa de reacție la foc A1.
  • Absorbția de apă: datorită naturii non-poroase a fibrelor, vata minerală bazaltică este extrem de rezistentă la absorbția de apă, fibreme de vată minerală permițând scurgerea apei fără producerea daunelor.
  • Impact redus asupra mediului: vata minerală bazaltică este considerată un produs verde pentru conținutul ridicat de material ce poate fi reciclat. Potrivit unui raport publicat de către Building Green, protențialul de încălzire globală a vatei minerale este mai mic în comparație cu izolarea din spumă sau vata de sticlă (singurul produs care a obținut un scor mai bun decât vata minerală bazaltică a fost celuloza).

Unde putem folosi vata minerală bazaltică?

După cum spuneam mai devreme, vata minerală bazaltică poate fi folosită la izolarea întregii locuințe, fiind un foarte bun izolator termic și fonic. Pe lângă locuințele rezidențiale, vata minerală bazaltică este perfectă și în cazul clădirilor cu factor de risc ridicat (spitale, școli, spații de evenimente) sau în cazul clădirilor destinate materialelor combustibile, tocmai datorită rezistenței mari la foc și incendii. Mai mult decât atât, vata minerală bazaltică este recomandată și în spații cu un grad de umiditate ridicat, cum ar fi spălătorii sau bucătării ale restaurantelor, cu menținea că sistemele hidroizolatoare trebuie instalate la interior deoarece vata minerală poate fi afectată de condensul vaporilor de apă. Nu în ultimul rând, datorită capacităților excelente de izolare fonică, vata minerală bazaltică este recomandată pentru clădirile aflate în zone zgomotoase. Deși vata minerală bazaltică nu conține substanțe chimice sau lianți din formaldehide, se recomandă folosirea unui echipament de protecție în momentul utilizării acesteia pentru că poate provoca mâncărimi în cazul persoanelor mai sensibile.

Vata minerală bazaltică are și un preț accesibil și o rezistență mare în timp, deci ai toate motivele să iei în considerare această variantă în momentul în care vrei să îți izolezi locuința sau orice alt spațiu.


About Mariana Nicolae

Lasă un Comentariu...

*