Izolație termică pardoseală

Continuăm periplul nostru tehnic și avem ocazia astăzi de a afla povestea izolării termice a unei suprafețe peste care călcăm zilnic. Ridicăm cortina și vorbim despre izolația termică a pardoselii.

izolatie termica pardoseala
În primul rând, pentru izolarea pardoselii este nevoie de materiale de calitate, dar şi de o mână specializată. De ce? O izolare termică a pardoselii executată prost are capacitatea de a influenţa negativ microclimatul interior al încăperilor de la parter şi de a favoriza apariţia punţilor termice şi condensului în punctele sensibile ale construcţiei.

Izolarea termică a pardoselilor se poate realiza prin folosirea mai multor tipuri de materiale, cum ar fi:

  • polistirenul extrudat
  • vata minerală
  • folia de polietilenă spumoasă

Plăcile de polistiren sunt concepute special pentru termoizolarea pardoselilor cu încălzire prin pardoseală. Gândiţi-vă că plăcile din acest material au rolul de a termoizola pardoseala încălzită faţă de planşeul de dedesubt.

Există scenarii în care sistemul de încălzire este dispus deasupra unor încăperi reci, ce presupun un strat mai gros de polistiren pentru a-şi duce până la capăt misiunea – aceea de păstrare sigură a căldurii.

Sistemul de polistiren extrudat este considerat unul din cele mai rapide metode de izolare termică a pardoselii. Acestea fiind spuse, să precizăm câțiva pași ce trebuie urmați pentru o izolație termică a pardoselii cu polistiren:

Primul pas – se elimină stratul vechi de acoperământ până la plitile de acoperire;

Pasul doi – acest pas include curățarea fundației;

Pasul trei – dacă există denivelări serioase, trebuie nivelată suprafață. Pentru a realiza acest lucru țevile sau cablul montat trebuie acoperite cu un strat de nisip sau amestec;

Pasul patru – pe margini montați o bandă sau o fâșie de polistiren de grosimea de 20 sau 30 de cm pe perimetrul pereților. Această bandă trebuie să aibă o înălțime mai mare cu unu sau doi centrimetri față de înălțimea „sandwich” termoizolant;

Pasul cinci – montarea plăcilor se începe de la un colţ;

Pasul şase – dacă este nevoie să ridicaţi nivelul pardoselii, apelaţi la câteva straturi, pentru acoperirea joncţiunilor;

Paşul şapte – cum plăcile au diferite margini şi pentru a elimina din start necesitatea acoperirii ulterioare a joncțiunilor termice, utilizaţi-le pe cele cu buză de docare;

Pasul opt – include turnarea şapei de beton sau a stratului de acoperământ.

Trecem mai departe și precizăm câteva cuvinte despre spuma de polietilenă, care, amplasată direct sub parchetul laminat sau în șapă de beton, poate deveni un covor termoizolant. Acest lucru se poate folosi când utilizarea polisirenului și ridicarea nivelului șapei este imposibilă.

Cum este normal și corect, să vorbim și despre izolarea termică a pardoselii sau podelelor cu vata minerală. Specialiștii afirmă că una dintre cele mai bune și eficace metode de termoizolare a podelelor constă în aplicarea în prealabil a hidroizolației suprafeței bazei portante, urmată de izolarea termică cu vată minerală.

Acest sistem de termoizolație se montează între grinzile de lemn, ce sunt responsabile de susținerea sarcinii. Întreaga suprafață dintre grinzi se căptușește și trebuie avut grijă să nu rămână spații libere, pentru a elimina apariția joncțiunilor „reci”. Printre beneficiile izolării termice cu vată minerală se numără, pe lângă proprietăţile excelente termoizolante acustice, porozitatea mare şi un cost relativ scăzut.

Pășim zilnic pe ea, însă de multe ori nu i-am acordat atenția cuvenită sau nu ne-am gândit că reprezintă un bun punct strategic prin care să evităm pierderile de căldură. Asta până astăzi, când am conștientizat importanța procesului de izolație termică a pardoselii, care ne va ajuta să ne asigurăm confortul termic mult dorit.


2 Responses to “Izolație termică pardoseală”

Read below or add a comment...

  1. cheptene nicolae says:

    Bună.stau la bloc la et 1,la parter nu este locuit.am mari probleme cu pardoseala.locuiesc la munte.tot timpul sub mobila și canapea se adună apa sub formă de broboane.am montat parchet laminat sub care am pus acea protecție de 5mm…vreau o soluție pt a rezolva aceasta mare problemă.mersi.

  2. Dragos says:

    Ai rezolvat problema de atunci? Si eu la fel pățesc și nu stiu cum sa procedez… Dă-mi un sfat te rog

Lasă un Comentariu...

*