Izolarea pereților – primul pas pentru o iarnă călduroasă

 Odată cu venirea toamnei, încep și pregătirile pentru sezonul rece. Toți ne dorim o casă cât mai călduroasă, care să ne asigure un confort maxim la interior, iar în acest context, izolarea termică este necesară. Pereții unei locuințe reprezintă cea mai întinsă suprafață, iar materialele folosite la construcția pereților, indiferent dacă vorbim de beton, cărămidă sau lemn, nu sunt de ajuns pentru a garanta o izolare bună și confortul termic dorit. Mai mult decât atât, dacă nu izolăm pereții, în sezonul rece ne vom confrunta și cu facturi mari la încălzire pentru că o mare parte din căldura produsă se pierde. Izolarea termică a pereților casei tale te va ajuta să te bucuri de o temperatură constantă la interior, atât în sezonul rece, cât și în sezonul cald, atunci când ai nevoie de cât mai multă răcoare.

Transferul termic și certificatul energetic – ce informații ne oferă?

Materialele din care a fost construită o casă ne poate oferi informații importante despre confortul la interior. Spre exemplu, o casă construită din cărămidă are un randament mai bun din punct de vedere al transferului termic decât o casă din BCA. Un alt material care contribuie la menținerea căldurii la interior este lemnul, acesta fiind întâlnit mai ales în zonele montane.

Certificatul energetic ne oferă și el informații despre performanța energică a unei clădiri. Dacă îl analizăm cu atenție, vom vedea că acesta ne arată cât vom cheltui pe căldură, apă caldă și lumină pentru a ne bucura de confort în interiorul casei noastre. În funcție de performanța energetică, orice casă poate fi încadrată într-una din cele 7 clase energetice, de la clasa A (consumul cel mai scăzut de energie) până la clasa G (cel mai ridicat consum de energie). Calcularea performanței energetice se face pe baza a mai mulți indicatori cu ar fi caracteristicile tehnice ale clădirii, amplasarea clădirii, expunerea la soare, influența clădirilor învecinate, climatul interior al clădirii, etc. De ce am adus acest lucru în discuție? Pentru că analizând materialele din care a fost construită locuința și certificatul energetic al acesteia, vei putea lua o decizie mai bună cu privire la izolarea termică.

Izolarea termică a locuinței – ce opțiuni ai?

Izolarea termică a locuinței trebuie să fie realizată cu materialele potrivite dacă vrei să obții cele mai bune rezultate. Cu o termoizolare eficientă poți obține o reducere a consumului de energie pentru încălzirea locuinței chiar și cu 50%! În ceea ce privește izolarea termică a casei, ai mai multe opțiuni la dispoziție:

Izolarea exterioară a pereților

Având în vedere că suprafața exterioară a locuinței este cea care ia contact cel mai mult cu factorii de mediu, izolarea pereților este necesară pentru a diminua riscul de apariție a condensului și pentru a crește gradul de confort din interior. În această situație, cel mai utilizat material pentru izolare este polistirenul expandat pentru că acesta elimină cu succes punțile termice și nu afectează rezistența clădirii.

Izolarea interioară a pereților

Izolarea interioară a pereților este o opțiune atunci când ai suficient spațiu la interior pentru că suprafața camerei se va reduce din cauza grosimii materialelor folosite. Poți folosi și în acest caz polistiren sau vată minerală bazaltică.

Acum poți lua cea mai bună decizie pentru locuința ta și poți face primul pas pentru o iarnă călduroasă și cu facturi la energie mai mici! Nu uita, dacă vrei să te bucuri de o izolare eficientă a locuinței tale, trebuie să alegi doar materiale de calitate!


About Mariana Nicolae

Lasă un Comentariu...

*