Cum reduci pierderile de căldură de la nivelul acoperișului?

Cele mai multe pierderi de căldură au loc la nivelul acoperișului, iar acest lucru se întâmplă din cauza unei izolații termice potrivite sau chiar din cauza lipsei totale a acesteia. Specialiștii susțin că prin acoperiș se pierde aproximativ 30% din energia folosită pentru încălzire și că acoperișul ar trebui să fie de fapt cel care limitează pe cât posibil transferul de căldură dintre locuința ta și mediul exterior. Nu este de ajuns să îți izolezi doar pereții interiori și exteriori și să te aștepți la facturi mai mici la încălzire și la un confort sporit în interiorul locuinței tale. O izolare corectă, cu materiale de calitate acționează ca o barieră împotriva punților termice și în același timp crește și rezistența în timp a acoperișului casei tale. În plus, dacă ai un acoperiș izolat corect, în anotimpul canicular te vei bucura de o atmosferă răcoroasă în interiorul locuinței pentru că acoperișul nu va permite pătrunderea căldurii în casă.

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a reduce pierderile de căldură de la nivelul acoperișului este să izolezi corespunzător acoperișul. În acest sens, ai la dispoziție două variante: alegi polistirenul expandat sau vata minerală bazaltică. Să vedem care sunt avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și cum faci cea mai bună alegere!

Polistirenul expandat este opțiunea cea mai populară și în același timp ieftină atunci când vine vorba de izolarea pereților sau a acoperișului. Polistirenul expandat permite vaporilor de apă acumulați să iasă afară, este un material stabil, își păstrează dimensiunea și nu își pierde proprietățile termoizolante în medii cu umiditate ridicată. Un alt avantaj destul de mare al polistirenului este faptul că nu conține substanțe ce pot fi dăunătoare mediului și este ignifug, deci nu răspândește focul.

De cealaltă parte, vata minerală bazaltică este rezistentă la temperaturi înalte și la majoritatea substanțelor chimice. Asigură trecerea liberă a vaporilor de apă și are capacități foarte bune de izolare fonică. Mai mult decât atât, vata minerală bazaltică este recomandată pentru acoperișul casei tale pentru că protejează foarte bine structura acestuia împotriva dăunătorilor sau a temperaturilor extreme. Altfel spus, dacă optezi pentru vata minerală bazaltică, vei crește și durata de viață a acoperișului tău.

Indiferent de ce tip de material izolant alegi, trebuie să te asiguri și că acesta a fost montat corect dacă vrei să reduci pierderile de căldură de la nivelul acoperișului. Punțile termice se formează de multe ori și în cele mai mici spații, acolo unde există întreruperi ale termoizolației. Și poți să ai surpriza ca după câteva luni după ce ai izolat acoperișul, să te confrunți încă cu facturi mari la energie și să nu știi de ce. Este important să acorzi la fel de multă atenție montării izolației cum faci cu alegerea ei. Dacă nu ai mai montat până acum, ar fi bine să chemi un specialist care să se asigure că totul este așa cum ar trebui.

Referitor la calitatea materialelor, putem spune că merită să investești în materiale de o calitate superioară pentru că ele îți vor oferi confortul mult visat la interior. Poți opta pentru polistirenul expandat Adeplast sau pentru vata minerală bazaltică Laroq Light și te vei bucura de un raport calitate-preț excelent și de un acoperiș protejat în totalitate. Partea cea mai bună este că cei de la Adeplast îți pun la dispoziție și un calculator ce te ajută să estimezi mai exact cantitatea de material de care ai nevoie pentru a evita risipa de material și implicit, cheltuielile prea mari.


About Mariana Nicolae

Lasă un Comentariu...

*