IZOLAȚIE TERMICĂ

În ziua de azi, nu prea mai există un bloc nou construit sau casă ridicată care să nu aibă o izolație termică bună. Și atunci când te referi la o clădire cu o izolație termică foarte bună, automat ne duce gândul la materialul cu care a fost realizat acest proces.

Polistirenul este cel mai des întâlnit material termoizolator. Pornind ca un accesoriu în joaca copilăriei, polistirenul, fie el expandat, fie extrudat, a devenit unul dintre cele mai bune soluții în procesele de izolație termică.
Beneficiile izolării termice sunt multiple, însă cel mai de preț avantaj este reducerea consumului de energie termică cu până la 50%. Un calcul rapid al lucrărilor de izolare termică la exterior a unei locuințe te face să scoți din buzunar peste 2500 de lei. Dar, dacă privești în viitor, deși investiția nu este tocmai mică, investiția va fi amortizată în câțiva ani.
În articolele ce vor urma, veți găsi informații detaliate despre izolația termică a locuinței cu diferite materiale.
Pentru izolarea termică a locuinței, poți opta între polistirenul expandat sau extrudat și vata de sticlă/bazaltică.
Izolația termică pe întreaga suprafață exterioară a clădirii este necesară atunci când locuiești într-o zonă în care temperaturile sunt mai scăzute în majoritatea anului. Astfel, se micșorează apariția condensării vaporilor de apă, iar capacitatea de stocare a căldurii va fi mult mai mare.
Dacă se izolează termic pereții exteriori, căldura va fi acumulată în încăpere, iar temperatura va fi echilibrată. În cazul în care materialele termoizolatoare vor fi de calitate, în cazul unei temperaturi foarte scăzute, peretele exterior izolat nu va îngheța.
Un studiu alcătuit de specialiștii din domeniu arată că 35% din căldura unei camere se pierde prin pereții exteriori, până la 25% prin acoperiș, 10% prin ferestre, 15% prin pardoseală, iar 15% prin uși.
Fiindcă am vorbit de calitatea produselor, dar și de bugetul folosit, trebuie să specificăm faptul că există diferențe de preț în funcție de aceste criterii, dar și în funcție de configurația apartamentului, manopera etc.
Scândurile de PVC sunt și ele căutate atunci când proprietarii de locuințe își doresc o izolare sigură. Ele se montează peste cărămidă, pe un profil de aluminiu.
Polistirenul este un alt material folosit la termoizolarea exterioară a locuinței. El este unul dintre cele mai indicate materiale pentru că este un foarte bun termoizolant, elimină punțile termice, nu afectează rezistența clădirii și nici nu îi modifică foarte mult arhitectura.

În cazul izolației termice interioare a locuinței, trebuie să știți că sunt prezente câteva dezavantaje. Numărul metrilor pătrați din locuință se va reduce, nu vor fi corectate eventualele denivelări de pereți, iar peretele fals rezultat nu este deloc rezistent.

Recomandarea noastră este să nu îți izolezi termic locuința fără să apelezi la sfatul unor specialiști. În cazul în care nu vei avea o lucrare de calitate, pot apărea o mulțime de dezavantaje: termoizolația devine umedă, iar vopseaua exterioară va începe să cadă. Dacă se va întâmpla acest lucru, nu mai rămâne de făcu decât să utilizezi un material care poate împiedeca apa să mai producă condens, să se mai infiltreze în pereți sau acoperiș.

Izolarea pereților – primul pas pentru o iarnă călduroasă

 Odată cu venirea toamnei, încep și pregătirile pentru sezonul rece. Toți ne dorim o casă cât mai călduroasă, care să ne asigure un confort maxim la interior, iar în acest context, izolarea termică este necesară. Pereții unei locuințe reprezintă cea mai întinsă suprafață, iar materialele folosite la construcția pereților, indiferent […] mai mult »