Izolație acoperiș

Ne place ca iarna interiorul locuinței să asigure un climat optim, o căldură plăcută îmbietoare, în timp ce vara alergăm după răcoare. Ei bine, pentru a asigura acest confort termic este nevoie de o izolație complexă, pornind de la pardoseală, pereți și urcând cu curaj spre acoperiș. Finalizând cu izolația acoperișului vei obține o atmosferă plăcută și sănătoasă totodată.

1 - Izolatie acoperis cu spuma poliuretanica (1)

Picture 1 of 14

De ce să izolezi acoperișul?

Conform unor studii, pe lângă faptul că tot mai mulți proprietari de case (fie ele în construcție sau case vechi supuse renovării) recurg la izolații, acoperișul reprezintă una dintre zonele pe unde se pierde cea mai mare cantitate de căldură. Un acoperiș ce nu a fost izolat sau nu a fost izolat corect pierde până la aproape 30% din căldura din casă. Astfel, nu doar ferestrele și ușile sunt motivul pentru care costurile de întreținere cresc. Mai mult, investiția în izolația acoperișului se amortizează în aproximativ 5 ani, după această perioadă ai putea vorbi de un mic profit pe care să-l cheltuiești după bunul plac.

Cu asta să spunem că am răspuns la întrebarea de ce să-ți izolezi acoperișul. Următoarea întrebare firească este cum să-l izolezi și nu mă refer la etapele pe care le implică izolația acoperișului, cu toate că vom ajunge și acolo.

Orice casă are un acoperiș, evident, dar acesta poate fi orizontal tip terasă sau înclinat, în ape. În cazul în care vorbim de un acoperiș orizontal, izolația să se va realiza numai la exterior și de regulă aceasta se face sub hidroizolație pentru a fi ferită de apă și umiditate. În cazul unei izolații la exteriorul acoperișului se recomandă utilizarea plăcilor de polistiren extrudat impermeabil,
polistiren expandat și plăci poliuretane. Această termoizolație trebuie să țină cont de nivelul unde sunt poziționate ușile, mai exact unde vin pragurile, astfel încât acestea să funcționeze corect și totodată se va ține cont de traficul la care va fi supus, astfel încât, în timp izolația să nu se taseze. Acoperișurile orizontale, tip terase sunt de regulă realizate fie pentru plăcerea proprie, amenajarea unei zone cu vedere panoramică, pentru instalarea diferitelor aparate și nu în ultimul rând pentru montarea panourile solare.

În cazul în care avem în vedere un acoperiș înclinat, izolația se poate realiza atât la interior, cât și la exterior între învelitoare, indiferent de natura sa, și astereală. Această variantă de izolație a acoperișului la exterior este una relativ recentă, dar care a fost creată în mod deosebit pentru cei care doresc să folosească spațiul de sub acoperiș ca zona de locuit, podurile caselor devenind din ce în ce mai atrăgătoare pentru a fi transformate în mansarde. De asemenea, cei care râvnesc la tavane înclinate „liniate” de bârne de lemn vor fi extrem de fericiți cu această soluție, mai ales dacă mai pui la socoteală și faptul că nu mai pierzi din spațiul de locuit. Suprafața utilă va fi mai mare, dat fiind că nu mai pierzi spațiu cu izolația propriu zisă, profile și în final plăcile din gips-carton.

Astfel, plăcile de polistirol aplicate direct pe astereală se vor comporta ca o barieră termică, vor proteja structura acoperișului, în același timp protejând interiorul locuinței de umiditate, mucegai, frig sau căldură, în funcție de sezon.

Izolația acoperișului la interior ne este mult mai comună. Cu toate că, materialul de bază folosit de cei mai mulți dintre noi este vata minerală de sticlă, ar trebui să știți ca mai sunt și alte variante.

Voi începe cu două mai puțin utilizate, izolația cu spumă poliuretanică și izolația cu celuloză.

1. Izolație acoperiș cu spumă poliuretanică

1 - Izolatie acoperis cu spuma poliuretanica (2)Spuma poliuretanică poate fi aplicată pe orice fel de suprafață (lemn, metal, beton) fapt care o recomandă atât pentru izolația acoperișurilor noi, cât și pentru cele vechi, pentru acoperișuri plane sau înclinate, la interior sau exterior.

Pulverizată într-un strat destul de subțire, spuma se comportă ca o plapumă ce oferă confort interiorului, lăsând totodată acoperișul să respire. Avantajul său cel mai mare îl prezintă faptul că printr-o singură pulverizare, întreaga suprafață se izolează complet, etanș, chiar și în locurile greu accesibile, fără punți termice, iar ceea ce rezultă la final este un strat fin. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că genul acesta de izolație se realizează doar în prezența unui specialist, ea nu poate fi aplicată pe principiul do it yourself. Partea bună este că nu ar trebui să dureze mai mult de o zi.

2. Izolație acoperiș cu celuloză

2 - Izolatie acoperis cu celuloza (2)Și aceasta, ca și izolația cu spumă poliuretanică, necesită prezența unui specialist care va pompa cu presiune celuloza în acoperișul vostru. Mai exact, prin intermediul unei ferestre create, celuloza va fi injectată cu presiune, ajungând pretutindeni, chiar și în locurile greu accesibile. Este extrem de interesant faptul că materialul utilizat este organic, tratat pentru a preveni apariția mucegaiului sau insectelor și nu numai că izolează termic acoperișul, dar blochează și propagarea sunetului, celuloza fiind un extrem de bun izolator acustic. În plus, ceea ce a mai contribuit la amintirea acestui tip de izolație este natura sa ecologică, durata de aplicare redusă, de doar câteva ore, faptul că nu este nevoie de un spațiu de depozitare, ceea ce implică mai puțin deranj, capacitatea de a distribui apa uniform și evaporarea sa cât mai repede, precum și costul care pornește de la 8 euro/mp.

3. Izolație acoperiș cu polistiren

3 - Izolatie acoperis cu polistiren (2)Cu toate că prin prisma costurilor, polistirenul ar putea fi fruntaș în topul izolație acoperiș, acesta nu numai că este mai puțin folosit, dar este și mai puțin eficient. S-ar dovedi cu adevărat util dacă temperaturile medii ar fi mai ridicate. Astfel, la felul în care vremea a evoluat în ultimii ani în România se recomandă pentru această etapă constructivă 15 cm de polistiren, ceea ce pentru un pod locuit s-ar putea să reprezinte ceva, mai ales dacă recurgeți și la izolarea pereților și pardoseli. Ca și mod de aplicarea acesta se montează în două straturi. Între căpriorii acoperișului se așează primul strat de 10 cm, dacă este nevoie plăcile se vor tăia conform spațiului dintre căpriori. După primul strat se for monta șipci de lemn al cărui rol este de a susține ce de-al doilea rând de polistiren, de data aceasta de 5 cm. Pentru a evita punțile termice stratul doi nu trebuie să se suprapună cu stratul 1, mai exact partea unde se termina prima placa ar trebui să fie localizată la jumătatea plăcii din stratul doi. În cazul în care situația o impune se aplică peste cele două rânduri de polistiren o membrană/folie împotriva vaporilor. La final se montează sistemul pentru aplicarea plăcilor de gips-carton.

4. Izolație acoperiș cu vata minerală (bazaltică sau de sticlă)

4 - Izolatie acoperis cu vata minerala (2)Vata minerală și-a câștigat reputația de-a lungul timpului datorită modului facil în care se montează, ea putând fi aplicată atât de o persoană cu experiență, cât și de un amator. În plus, rezistența la foc (a fost integrată în categoria A1) reprezintă un alt criteriu ce o plasează în topul preferințelor. Însă avantajele vatei minerale nu se rezumă doar la aceste două aspecte, rezistența termică, izolarea acustică și rezistența la apă sunt celelalte aspecte ce o recomandă în izolarea acoperișului.

Referindu-ne la izolația acoperișului ca și proces de realizare, vata minerală se montează astfel.

În funcție de tipul de vată pe care-l aveți, plăci sau role, și dimensiunea starului izolator, vata minerală se poate aplică în două straturi pentru un confort termic sporit. Primul strat va fi montat între căpriori, iar lățimea sa trebuie să fie cu aproximativ 2 cm mai mare decât distanța dintre un căprior și altul. Dacă vorbim de rolă de vată minerală aceasta poate fi aplicată de sus până jos (în funcție de cât vă permite lungimea sa). Ea trebuie îndesată ușor în spațiul rezervat, dar nu presată. În cazul în care vorbim de panouri acestea se vor suprapune unele sub altele. Stratul doi, pentru ușurința în montaj și pentru evitarea punților termice, va fi realizat pe orizontală cu ajutorul unor șipci din lemn prinse în căpriori. În cazul în care veți opta pentru un singur strat mai gros de vată, pe marginile sale, se recomandă prinderea unor cuie, poziționate la egală distantă unele de altele. Acestea nu trebuie bătute în întregime. De partea ce va rămâne la exterior se va trece în zig zag o sârmă, care la final ar trebui să arate ca o plasă. La final, în cazul în care considerați necesar puteți aplica membrana împotriva vaporilor, care trebuie pusă pe toată suprafața acoperișului peste toată izolația. Aceasta se montează etanș cu bandă dublă adezivă cauciucată.

În lunga documentare, căci nu-i ușor să izolezi un acoperiș, am ajuns la concluzia că tot timpul vei avea nevoie de ajutor specializat. Acoperișul este o parte foarte importantă din locuință și nu numai că trebuie izolat, dar el trebui construit și corect. În plus, în funcție de tipul de pantă, precum și de gradul său de înclinare trebuie să optezi pentru un anumit tip de învelitoare, care la rândul său va influența dimensiunea înălțimii stratului de izolație, care, după cu reiese din sutele de materiale citite, poate fi realizat din mai multe materiale izolatoare. Cea mai comună combinație este între vata minerală cu polistirenul. De asemenea, nu este important doar să ții căldura în casă și frigul afară sau umezeala la distanță, trebuie să existe și o ventilație bună, motiv pentru care, pe astereală, înainte de învelitoare ar trebui să puneți o membrană specială. La interior, ca și protecție suplimentară unii sunt PRO folia din aluminiu sau vata minerală bazaltică casetată (prevăzută cu un strat de aluminiu), în timp ce alți neagă utilitatea sa. Așadar, cred că ar fi extrem de oportun ca drumul vostru să se intersectează cu al unui specialist pentru a primi cele mai bune soluții pe un caz concret.

Cât privește partea de costuri aceasta nu poate fi definită cu exactitate. Prețul diferă în funcție de suprafața acoperișului, de tipul de materiale utilizate, precum și de cantitate, straturile din care se va compune izolație. La modul general, un metru pătrat de izolație acoperiș nu ar trebui să depășească 20 euro.


About Bogdan Modreanu

3 Responses to “Izolație acoperiș”

Read below or add a comment...

 1. Dorel says:

  Cat de grosa trebuie sa fie vata Minerala la un acoperis

  • Gelu Munteanu says:

   Depinde de ce se afla sub el, pod sau mansarda locuibila precum si de restul materialelor de pana la vata, tabla, tigla, astereala, polistiren, folie.Ideal este vata bazaltica de minim 10 cm peste care se vine cu sul de vata de sticla minim 10 si folie
   aluminiu tip isoflect

 2. Tudor says:

  Buna ziua,

  Un articol interesant, dar pana la urma care este cea mai avantajoasa ca eficienta termica?

Lasă un Comentariu...

*