Izolația pardoselii casei: 5 trucuri la care să fii atent

O izolație corectă vine la pachet cu multiple avantaje. Află tot ce merită cunoscut la capitolul izolația pardoselii casei: 5 trucuri la care să fii atent și care te vor salva, pe viitor, de probleme sau investiții suplimentare.

Izolarea locuinței, fie că vorbim de cea interioară sau exterioară, este esențială dar și utilă. Esențială pentru că are o contribuție decisivă la confortul general. Ea ajută la păstrarea unei temperaturi constante în încăpere, indiferent de anotimp sau schimbările atmosferice. Utilă deoarece, pe de o parte, protejează sănătatea, prin aportul pe care-l are la scăderea riscului de apariție a mucegaiului și igrasiei. Pe de altă parte, utilitatea sa rezidă din faptul că te ajută să economisești energie și, implicit, să ai costuri de întreținere și facturi mai mici.

Cunoscând asemenea detalii, e firesc să-ți dorești să-ți izolezi locuința. Dacă te gândești s-o faci alegând izolația pardoselii casei: 5 trucuri la care să fii atent îți pot fi de folos în demersul tău.

Trucul 1: Termoizolează doar parterul

Termoizolația ajută la menținerea unei temperaturi constante în interiorul locuinței, împiedicând pătrunderea frigului sau a căldurii din exterior. De asemenea, împiedică pierderile de căldură. Tocmai de aceea, mulți sunt tentați să pornească de la ideea că termoizolarea întregii case este o decizie bună. Greșit – atrag atenția specialiștii. Aceștia ne sfătuiesc să termoizolăm doar parterul, la etaj operațiunea nemaifiind necesară.

Trucul 2: Alege corect tipul de material pentru izolația pardoselii casei

Există mai multe materiale pe piață care pot servi pentru izolația pardoselii. Totuși, experții susțin unanim că opțiunea pentru o termoizolație ireproșabilă este utilizarea polistirenului. Fie el expandat (EPS) sau extrudat (XPS), acesta te protejează de caniculă și, pe lângă termoizolare, reduce semnificativ zgomotele, izolând astfel încăperea inclusiv din punct de vedere fonic.

Dacă vrei să îmbini prețul cu calitatea, te poți opri la polistirenul expandat, cel extrudat fiind recomandat, îndeosebi, pentru locurile unde sunt încărcări mecanice extreme și un grad mare de umiditate.

Polistirenul EPS (expandat) este ecologic, are un impact minim asupra mediului înconjurător și prezintă un risc redus pentru sănătatea locatarilor. Deloc întâmplător, este utilizat frecvent în medii precum: spitale, școli sau instituții publice.

Poți alege între polistirenul expandat clasic, precum polistirenul expandat EPS 80+ sau, poți opta pentru o variantă nouă a acestuia, Grafitat 80 – polistirenul grafitat. Despre polistirenul grafitat se spune că ar fi cu 20% mai eficient termic decât omologul său, grație tehnologiilor de ultimă generație.

Trucul 3: Alege eficient grosimea materialului pentru izolația pardoselii casei

Izolația pardoselii casei: 5 trucuri la care să fii atent implică inclusiv grosimea polistirenului utilizat. Pentru ca termoizolația să fie eficientă, se recomandă utilizarea unor plăci de polistiren cu o grosime mai mare de 3 centimetri. E important de reținut că, în cazurile în care sistemul de încălzire este dispus deasupra unor încăperi reci, creșterea grosimii stratului de polistiren este imperios necesară pentru o păstrare sigură a căldurii. Motivul? Grosimea influențează pierderile de căldură. Implicit, centimetrii în plus ai plăcilor de polistiren înseamnă o investiție rentabilă pe termen lung.

Trucul 4: Investește fără pierderi

Unele companii oferă calculatoare online prin care, introducând suprafața dorită pentru termoizolație și grosimea materialului, poți vedea cu exactitate care este cantitatea de produs de care ai nevoie, evitând astfel investițiile inutile. Adeplast este o asemenea companie.

 Trucul 5: Nu izola niciodată locuința din interior și din exterior

Experții nu recomandă izolarea interioara împreună cu cea exterioară. Astfel, dacă optezi pentru izolația pardoselii casei: 5 trucuri la care trebuie să fii atent implică și acest aspect. Or, dubla izolație va împiedica locuința “să respire”, favorizând creșterea nivelului de umiditate și apariția mucegaiului.


About Mariana Nicolae

Lasă un Comentariu...

*