IZOLAȚIE INTERIOARĂ

„There is no place like home” („Nicăieri nu e mai bine ca acasă”) este o lecție prețioasă pe care viața ne-a împărtășit-o. Însă, pentru a ne bucura de căminul nostru, trebuie să avem grijă de el și, în același timp, să vedem cum putem reducem costul utilităților fără a ne afecta în vreun fel confortul.
Un remediu eficient în asigurarea confortului termic constă în izolarea interioară a casei noastre.

Există o adevărata dezbatere cu tema „este bine să facem atât o izolare interioară, cât și una exterioară?”. Specialiștii recomandă să optați pentru una din aceste variante, ținând cont că pereții respiră, prin care se poate produce și mucegai.

După această scurtă paranteză, continuăm periplul nostru în universul izolării interioare.

De ce avem nevoie de izolarea interioară a casei?

Motivul este unul bine întemeiat și ca să vorbim concret, este unul economic. Poate v-ați săturat de facturile mari de la încălzire ce ne ard buzunarele. Avem nevoie de o soluție pentru ca spațiul în care locuim să nu mai sufere de pierderi de căldură în lunile de iarnă, iar cu această ocazie să ne orientăm atenția spre pereții din căminul nostru.

Când vorbim de materialele pe care le putem folosi pentru izolația interioară, trebuie să precizăm faptul că variază în funcție de preț și preferințe.
Pentru că scopul nostru este de a nu lua foarte multe din spațiul camerelor, vom opta pentru un polistiren extrudat mai subțire.

Care sunt pașii de urmat pentru izolarea casei? (în cazul izolării interioare a pereților cu polistiren extrudat):

Primul pas – curățați peretele până ajungeți la beton sau cărămidă;
Pasul doi – pentru o curățare bună a pereților se aplică o amorsă;
Pasul trei – placarea pereților cu polistiren extrudat, ce este mai dens și mai compact, special creat pentru o izolație interioară. Acest polistiren extrudat se lipește cu un adeziv special pentru polistiren extrudat;
Pasul patru – faceți o pauză, pentru că totul trebuie lăsat să se usuce;
Pasul cinci – revenim la treabă și prindem plăcile cu dibluri în pereți;
Pasul șase – după ce se fixează cu dibluri, urmează să aplicăm un strat de tinci sau adeziv;
Pasul șapte – urmează o nouă pauză, pentru că trebuie să lăsăm din nou să se usuce;
Pasul opt – dăm cu glet în două straturi;
Pasul nouă - se aplică amorsa pentru aderență și astuparea porilor;
Pasul zece – ultima pauză acum pentru a lăsa să se usuce;
Pasul unsprezece – se aplică vopseaua lavabilă.

Există diferiți specialiști care spun că izolarea interioară nu trebuie realizată cu polistiren, iar variantă optimă este de a folosi gips-carton și vată minerală. În acest caz, avem nevoie de materiale precum: plăci de gips-carton, vată minerală, suporți de prindere, bandă adezivă, glet pentru gips-carton, grile de aluminiu pentru fixarea plăcilor de gips-carton și materialele necesare finisajului.
Procedura de izolare interioară în această situație presupune un cadru pe care se prind plăcile de gips-carton și în care se pune vata minerală.
După montarea gips-cartonului pe acest cadru, următorul pas constă în aplicarea unei bande din plasă adezive la capetele plăcilor. Apoi se acoperă cu gletul special.
Înainte de a alege această variantă de izolare a casei, țineți cont că veți pierde din spațiul locuibil, aproximativ șapte centimetri de la fiecare perete.

Altă variantă pentru izolarea pereților interiori și a acoperișului constă într-un un sistem de izolare mecanizat cu fibre de celuloza sau fibre de lemn, subiect pe care îl vom aprofunda într-un alt episod.

Aproape de final, trebuie să înțelegem că izolarea interioară reprezintă, pe de o parte o variantă de scădere a plății facturii la utilități, iar pe de altă parte o investiție sigură în confortul nostru.

Casa noastră, indiferent dacă este vorba despre un apartament, o garsonieră sau o casă la curte are nevoie de grija noastră, iar dacă îi oferim atenția cuvenită, tot noi vom fi cei care ne vom bucura de o atmosferă caldă în căminul nostru.

izolatie pereti interiori

Izolație pereți interiori

În ceea ce privește acest subiect, izolația pereților interiori, trebuie avute în vedere două aspecte, pereții interiori ai unui apartament de bloc și pereții interiori ai unei case pe pământ. Recomandarea, încă de la început este că izolația pereților interiori să nu se facă. Pereții unei locuințe ar trebui izolați […] mai mult »