Soluții de izolare fonică a locuinței

Dacă stai la bloc, cu siguranță te-ai confruntat de multe ori cu muzica tare dată de vecinul de lângă tine sau de bormașina pusă în funcțiune sâmbătă, la ora 7 dimineața. Nu ne putem certa cu toți vecinii, dar putem să izolăm fonic pereții locuinței, astfel încât aceste zgomote să nu mai fie atât de puternice și fiecare să își facă treaba în liniște.

Solutii de izolare fonica a locuintei_1

Picture 1 of 4

Specialiștii susțin că la români, problema poluării fonice este destul de des întâlnită, indiferent dacă vorbim despre blocuri vechi sau noi. Principalul motiv stă chiar în materialele de construcție folosite. Deși betonul, cimentul sau BCA-ul sunt materiale de construcție bune conductoare fonice, materialele care se folosesc pentru izolarea termică, cum ar fi polistirenul, amplifică zgomotul. O excepție de la această regulă este casa sau mansarda din lemn, lemnul fiind un material care nu propagă zgomotul.

O soluție pentru evitarea poluării fonice este construcția blocurilor cu pereți dubli, cu un strat de aer între ei, care izolează fonic locuința. Însă, având în vedere că în ziua de astăzi, în cumpărarea unei locuinței cel mai important factor este prețul, locuințele cu pereți dubli nu ar reprezenta o opțiune pentru mulți români. Și atunci ne mai rămân doar anumite trucuri pe care le putem folosi pentru a ne izola fonic locuința.

O soluție nu foarte cunoscută în rândul românilor este pluta. Potrivit specialiștilor, pluta este singurul material natural care asigură o izolare fonică în proporție de 100%. Mai mult decât atât, pluta nu emană substanțe toxice, deci nu va trebui să îți faci griji pentru sănătatea ta. Un alt avantaj al plutei este faptul că izolează și termic locuința și poate fi refolosită (în altă cameră spre exemplu). Însă, placarea unui singur perete (de obicei, cel cu probleme) cu plută nu va avea un succes prea mare. Se recomandă placarea întregii camere sau locuințe, incluzând și tavanul. Un dezavantaj al plutei este prețul destul de mare. Pluta este mult mai scumpă față de alte materiale de izolare fonică tradiționale precum gips-carton sau vată minerală.

O altă soluție pentru izolarea fonică este cea menționată mai sus – folosirea vatei minerale împreună cu plăcile de gips-carton. Acest tip de izolare fonică poate fi o opțiune, mai ales atunci când se dorește obținerea unui cost scăzut cu izolare.

Ce e important de reținut este faptul că nu trebuie să te cerți cu vecinii ori de câte ori te deranjează. Poți păstra relațiile bune dacă apelezi la o izolare fonică corespunzătoare, care te va ajuta să ai seri liniștite, fără muzică și dimineți odihnitoare, fără zgomotul bormașinii în perete.


About Cristina Rosu

5 Responses to “Soluții de izolare fonică a locuinței”

Read below or add a comment...

  1. lazarescu says:

    Va mulțumesc.Sunt sfaturi reale si utile.Si eu ma confrunt cu aceasta problema.Locuiesc într-un bloc nou cu încălzirea în pardoseala ceea ceea ce este bine doar ca izolatia fonica este foarte proasta.Sunt nevoit sa o îmbunătățesc,dar doresc ceva eficient chiar dacă este mai scump

  2. Tudor says:

    Și eu mă confrunt cu aceiași problema, vecina de langa mine da Tv tare ,și mă dispera , eu am perete vecin comun ,dar un perete la mine da afara deci sunt pe colt , deci pluta trebuie doar pe peretele comun ,celakante nu are legătură cu pereții ei ,am doar unul de la camera , deci ce trebuie sa fac ? Am înțeles că buretele cofrat este bun ,aștept sfaturi ???

Lasă un Comentariu...

*