Pluta, materialul care face izolația fonică perfectă

Majoritatea celor care locuiesc în apartamente de bloc reclamă, printre alte dezavantaje, și pereții prea subțiri, care fac uneori ca ideea de intimitate să fie ceva depășit. Ba muzica dată la maxim de vecinul care sărbătorește ceva, o bormașină care pornește exact la ora când ai reușit, în sfârșit, să-l adormi pe cel mai mic membru al familiei, sau chiar și unele discuții, purtate pe un ton mai ridicat. În aceste condiții, izolația fonică pare cea mai bună soluție, fiind preferată din ce în ce mai mult de români, fiind utilizată inclusiv pe segmentul rezidențial. Dintre clienții care apelează la o asemenea soluție pentru locuința proprie, cei mai mulți se concentrează asupra dormitoarelor.

Cu toate acestea, o izolație fonică reușită depinde de mai mulți factori. Este vorba în primul rând despre faptul că materialele de construcție bazate pe piatră (și derivate), tot ce înseamnă beton, ciment, dar și cărămidă sau BCA sunt bune conductoare fonice, în vreme ce alte materiale, precum polistirenul, chiar amplifică zgomotul. O soluție aici ar fi casele din lemn (un material ce nu propagă zgomotul), care nu sunt însă foarte populare la noi. O variantă bună ar fi și realizarea de clădiri cu pereți dubli, cu un strat de aer între ei. Este evident însă că acestea nu ar fi prea „rentabile” pe piața construcțiilor de azi, în care prețul decide totul, de la materialele folosite pentru construcție și până la suprafața locuințelor.

izolatie pluta 1

Picture 1 of 5

Potrivit specialiștilor, pentru o izolare fonică bună, deocamdată, placarea pereților din cărămidă sau BCA cu gips carton este cea mai solicitată tehnică. Cu toate acestea, există și tehnologii mai noi, bazate pe materiale speciale (precum un strat de burete sau carton ignifug). Totuși, se pare că specialiștii în acustică sunt cu toții de acord când susțin că pluta este materialul ideal atunci când îți dorești o izolație fonică de calitate. Fiind singurul material de izolare fonică 100% natural, pluta nu emană substanțe toxice; în plus, izolează și termic, are o durată mare de viață și poate fi „refolosită” (aplicată pe un alt perete). Un alt avantaj important constă în faptul că, față de alte metode, „înghite” mai puțin din spațiul camerei. Pentru apartamente, de exemplu, poate fi utilizat un strat de la 10 la 50 de milimetri (în funcție de nivelul zgomotului).

Deocamdată, pe piața românească, pluta este considerată o soluție scumpă de izolare fonică, comparativ cu variantele tradiționale, precum pereții de gips-carton, în combinație cu vată minerală. Cu toate acestea, specialiștii susțin că dacă este comparată cu materiale cu specificații tehnice și eficiență similare, aceasta este, de fapt, mai ieftină.


About Adriana Râmnicenu

Lasă un Comentariu...

*