Izolaţia fonică

Izolaţia unei construcţii este extrem de importantă pentru trăinicia casei şi siguranţa celor ce vor locui în ea. Odată ce aţi decis să construiţi o casă pe pământ, ar fi indicat să apelaţi la o echipă specializată care vă va pune la dispoziţiile toate serviciile necesare, specialiştii şi muncitorii calificaţi. Vor fi efectuate studii, proiecte, planuri de construcţie, liste de necesar şi veţi primi sfaturi avizate în legătură cu materialele de construcţie.

Capitolul izolaţiei casei este unul important, deci trebuie tratat ca atare, trebuie efectuate lucrările conform normelor în vigoare şi se impune folosirea materialelor de bună calitate pentru ca rezultatul final să fie unul mulţumitor.

Izolaţia fonică are rolul de a proteja locuitorii casei de zgomotele aeriene şi de zgomotele de impact.

Zgomotele aeriene sunt cele ce se transmit în ambele sensuri, atât din exterior spre interior, cât şi invers.

Zgomotele de impact sunt cele care se propagă într-un singur sens. Aici se încadrează sunetul paşilor, obiectele căzute sau manevrarea anumitor piese.

Zgomotul se măsoară în decibeli-db. Omul poate percepe zgomote cu o intensitate între 0 şi 120 db. Între 20 şi 30 db se situează fonul sonic normal, iar limita maximă suportată cu uşurinţă  este de 80 db. Peste 120-130 db se declanşează deja senzaţia de durere. Rolul izolaţiei fonice este de a  păstra aceste limite normale ale decibelilor.

Izolatia fonica

Pentru confortul dumneavoastră izolaţia fonică se va realiza la toate nivelele casei, fiecărei părţi în parte. Pereţii, podelele, tavanul, toate vor beneficia de izolaţie fonică, pentru a se estompa zgomotul.

Materialele izolante folosite pentru izolaţia fonică sunt variate şi alegerea lor depinde de fiecare parte ce urmează a fi  izolată.

Ca materiale izolatoare se foloseşte vata minerală bazaltică, vata minerală de sticlă, pluta, plăcile de polistiren extrudat, folia de polietilenă. Vata minerală este indicată izolării tavanelor, pereţilor şi podelelor.  Plăcile de polistiren extrudat, folia de polietilenă şi pluta izolează fonic foarte bine pereţii. Peste stratul izolator se montează materialele necesare finălizării fiecărei părţi în parte: perete, tavan sau podea.

Odată finalizată ridicarea casei, se va mai adăuga un plus izolaţiei fonice în momentul în care veţi mobila şi amenaja fiecare cameră. Chiar şi covoarele sunt un bun izolator fonic. Un element inedit ce ajută la sporirea izolaţiei fonice este reprezentat de draperiile fonoabsorbante, realizate din polistiren tratat ignifug. De altfel, toate materialele de calitate folosite pentru izolaţia fonică ar trebui să fie tratate ignifug. Acesta este un aspect de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care alegeţi materialele necesare.


About Cosmina Florescu

Lasă un Comentariu...

*