Cum scapi de poluarea fonică

De multe ori ne simțim agasați în propriile case, din cauza traficului de afară sau din cauza vecinilor gălăgioși care vor să asculte muzică la ore nepotrivite sau se ceartă zilnic. Putem scăpa de această poluare fonică cu o izolare corespunzătoare a casei.

1

Picture 1 of 6

Un exemplu de izolare fonică corespunzătoare este reprezentat de ușile și ferestrele din PVC, realizate cu ajutorul unei tehnologii de ultimă generație și echipate cu sticla potrivită. Iată câteva trucuri pe care recomandăm să le folosești pentru a-ți izola casa într-un mod eficient:

  • Sticla ferestrelor trebuie să aibă o grosime cât mai mare (specialiștii recomandă o grosime de 50 mm)
  • Dacă vrei ferestre mari, care îți asigură o abundență de lumină naturală, alege o suprafață vitrală împărțită în ferestre mai mici, în detrimentul unei suprafețe de sticlă dintr-o singură bucată, pentru a bloca zgomotul din exterior
  • Lasă un spațiu de 1,5 – 2 cm între zid și ferestre, pe care să îl umpli ulterior cu spumă în mod uniform, pentru a asigura o izolare fonică mai bună
  • Alege profilele umplute cu spumă sau care au insert de metal

O ultimă tendință în izolarea fonică și termică este reprezentată de perdelele sau draperiile special realizate pentru a reduce efectul de ecou și zgomotul exterior. Dacă până acum acest tip de draperii a fost folosit exclusiv în săli de conferințe sau săli de spectacole, acum se comercializează și variante ale draperiilor fonoabsorbante pentru locuințe. Materialele din care sunt confecționate aceste draperii au în compoziție blackout, blufon sau chiar vatelină, pentru o bună izolare fonică.

Mai mult decât atât, o izolare fonică potrivită se realizează și prin finisajul pereților, prin covoare, dar și prin mobilă de bună calitate, din categoria celor care nu amplifică sunetul. Covorul poate izola fonic și termic o cameră (de obicei de dimensiuni mici) prin tehnologia modernă folosită, cea de tip nubs, reprezentată prin crestături. Covorul este constituit dintr-o placă de spumă EPS, care prezintă un strat de folie deasupra și care asigură o izolare fonică corespunzătoare.

Un alt lucru important de specificat este faptul că geamurile termopan au o izolare fonică sporită față de ferestrele din lemn obișnuite. Pentru a reduce semnificativ gălăgia de afară, întrebați specialiștii ce tip de geam termopan se potrivește mai bine nevoilor voastre, geamurile termopan fiind de mai multe feluri: cu două sau trei foi de sticlă, de dimensiuni și grosimi diferite. Cu cât grosimea este mai mare, cu atât izolarea fonică este mai bună. Însă, ia în considerare și faptul că odată cu grosimea sticlei, crește și prețul geamurilor.


About Cristina Rosu

Lasă un Comentariu...

*