IZOLAȚIE FONICĂ

Trăim într-o societate zgomotoasă, fie că vorbim despre trafic, fie că vorbim despre lucrările de construcție omniprezente în oraș, fie de poluarea fonică din aglomeraţiile prin care trecem etc. Pentru a ne reface și reîncărca bateriile, avem nevoie de liniște. Iar, întrebarea firească care urmează este unde putem găsi acest loc? Acasă, în intimitatea căminului nostru, dacă apelăm la izolație fonică.

Înainte de a vorbi despre izolarea fonică, să aflăm câteva detalii despre urechea umană. Da, m-ați auzit bine, despre urechea umană!
Urechea umană are capacitatea de a percepe modificări ale sunetelor chiar şi la 1 dB (decibel), însă pentru o detectare mai sigură are nevoie de un nivel de 3 dB. Dacă are loc o schimbare a nivelului sunetului de 10 dB, urechea noastră o va percepe de două ori mai puternic.
Am aflat câteva noțiuni despre cum percepem sunetul pentru a înțelege cum îl putem izola. Cea mai bună soluție pentru a controla zgomotele în casele noastre sau în clădirile noi constă în sisteme de căptușire a pereților cu materiale izolante uscate. Vreți să eliminați mai mult de 50% din volumul zgomotului? Uitați de pereții din beton masiv, când remediul cel mai convenabil și eficient este montarea de sisteme cu materiale izolatoare.

Atunci când se izolează fonic o încăpere sau o clădire, sunt anihilate două tipuri de zgomot perturbator.

În primul rând, vorbim despre o izolare a zgomotului aerian, ce reprezintă misiunea pereților sau a planșeelor de a reduce transmisia zgomotului aerian intre cele doua spatii pe care le separă. Această diminuare a zgomotului trebuie să se facă în ambele sensuri de transmitere a sunetului
Zgomotul aerian se mai referă la zgomotul ce se produce într-o cameră atunci când vorbim, țipăm sau când fredonăm o melodie.
A doua situație se referă la o izolare a zgomotului de impact prin reducerea nivelului de sunet, atât în spațiul de sub planșeu, cât și în spațiile alăturate. Zgomotul ce a fost produs în acest caz este datorat unor șocuri de natură mecanică, cum sunt obiectele căzute sau manevrări de birou. Zgomotul de impact este unul din aspectele domeniului mai vast al zgomotului transmis pe cale solidă (denumit și zgomot structural).

După ce am aflat tipurile de zgomote ce ne pot perturba activitatea și viața, să vorbim puțin cele mai practice sisteme de izolație fonică.

Prima variantă este de a căptuși pereții pe structura metalică cu materiale izolante. Acesta este un sistem flexibil ce se fixează direct pe perete. Există posibilitatea de a ataşa un perete secundar la primul perete, însă există o distanţă corespunzătoare care trebuie respectată.
În momentul în care se căptuşesc pereţii cu materiale izolante, tinând cont de tipul construcţiei şi de grosimea materialului izolant, se mai poate diminua nivelul zgomotului cu încă 10 dB. Cum structurile metalice au calitatea de a fi rigide, nu trebuie să apară nici un fel de contacte directe între ele, în caz contrar ne vom confrunta cu amplificarea propagării undelor sonore.
Aceste tip de sistem se pot aplica şi monta şi pe pereţii cu structuri din lemn.

A doua metodă este de a căptuși pereții cu vată de sticlă minerală, ce se montează în spatele unui perete fals de gips-carton, OSB sau placaj. Vata de sticlă minerală deține calități fonoabsorbante excelente datorită structurii sale. În plus, tehnologia de realizare a acestui produs asigură atât o izolație acustică, cât și o izolație termică. Acești factori determină îmbunătățirea performanțelor acustice și termice a acestui tip de izolare fonică. Reducerea intensității sunetului depinde de tipul de perete și de grosimea materialului izolator.

Până acum am vorbit despre izolație fonică pentru zgomotul aerian care este diferită de cea pentru vibrații. Pentru anihilarea vibrațiilor este nevoie de o structură cameră în cameră, despre care vom discuta în detaliu într-un articol separat.

Dacă vrem să evadăm din societatea zgomotoasă în care ne perindăm zi de zi, ne putem crea oaza noastră de liniște, acasă, prin izolarea fonică. Este o investiție care merită făcută pentru sănătatea noastră psihică, dar și o metodă de a pune „căști” când vrem să ne detașăm din vâltoarea vieții.

Izolație fonică apartament

De la achiziționarea unor covoare groase, utilizare de perne și perdele și până la plasarea strategică a pieselor de mobilier, sunt numeroase idei destul de minuțioase despre cum poți izola fonic un apartament. Totuși, oricât de plauzibile și logice ar părea toate aceste idei, izolația fonică a apartamentului este o […] mai mult »