Cum să protejaţi faţadele de scurgerea apei

Profil picurator 1

Picture 1 of 5

Muchiile drepte ale clădirilor, fie zonele de deasupra ferestrelor, marginile teraselor sau balcoanelor, pot provoca apariţia unor efecte neplăcute, atât din punct de vedere estetic, dar şi prin deteriorarea finisajelor sau substraturilor acestora.

În ceea ce priveşte aspectul, vă puteţi confrunta cu apariţia unor pete, din cauza expunerii permanente a suprafeţelor la apa provenita din ploi şi zăpezi. Apa care se amestecă cu praful se poate transforma în noroi şi se poate scurge pe faţade, apărând astfel dungi neplăcute de murdărie.
Pe muchiile predispuse la acumularea de mizerie şi care iau contact direct cu apa este necesară realizarea unor forme care să favorizeze eliminarea picăturilor de apă, fără ca acestea să se prelingă pe faţadă.

Astăzi, cel mai folosit profil este unul dedicat, numit profil picurător. Acesta este utilizat cu succes în cazul teraselor şi al balcoanelor placate cu material ceramic sau alte finisaje naturale. Profilul din PVC, numit profil lacrimar şi prevăzut pe ambele părţi cu plasă de fibră de sticlă se foloseşte pentru partea superioară a ferestrelor, uşilor, muchia inferioară a plăcilor de balcon etc.

Profilul pentru balcoane şi teraselor poate fi realizat din PVC, dar şi din aluminiu, cu diferite culori.

Inexistenţa acestor profile face ca infiltraţiile de apă sub balcoane, terase să provoace în timp desprinderea tencuielilor şi apariţia petelor de mucegai.

Montajul profilelor se realizează înainte de aplicarea hidroizolaţiei sub finisaj sau odată cu placajul ceramic, acestea preluând şi îndepărtând apa de pe terase, evitând astfel scurgerea acesteia pe faţade. Lungimea profilului variază în funcţie de producător, însă în general lungimea este de 2,5 m. Lăţimea minimă trebuie să fie de 2 cm. Forma exterioară a profilului poate avea de asemenea diferite unghiuri de înclinare.

Dacă nu aveţi un astfel de profil, nu este prea târziu să îl instalaţi, deşi montarea va fi mai dificilă. Acest lucru nu trebuie să vă sperie, instalarea se poate face fără prea mari probleme dacă este efectuată cu grijă şi atenţie. Cu ajutorul unui disc de tăiere subţire se secţionează zona de contact a finisajului cu stratul suport, pe o adâncime de aproximativ 2 cm. Pe profil se aplică un adeziv de montaj pentru exterior, puternic, iar acesta este introdus în spaţiul creat.

Chitul de rosturi de la marginea balconului se deteriorează în timp, direcţionând apa chiar pe faţadă, iar petele îşi vor face negreşit apariţia. Prelingeri de apă vor exista chiar şi pe dedesubtul plăcilor de gresie cu o pantă minimă. Astfel, vă recomandăm să vă instalaţi un asemenea profil, pentru a evita toate neplăcerile create de infiltraţii. Funcţia acestuia se justifică întotdeauna şi nu veţi regreta investiţia.


Lasă un Comentariu...

*