HIDROIZOLAȚII

În general, viitorii proprietari de case uită sau ignoră problema hidroizolației, în parte din cauza banilor pe care trebuie să îi scoată în plus din buzunar, în parte pentru că nu sunt conștienți de acest aspect. Când vorbim despre hidroizolații, ne referim la protecția casei de... apă.

De regulă, apa este cel mai mare dușman al unei case – dacă se infiltrează, devine motiv de instalare a mucegaiului sau a igrasiei, creând probleme locuinței în ansamblu pe termen lung. Hidroizolații se pot aplica diverselor părți din casă: terase, baie, fundație, acoperiș, terase bloc, beci, balcon, subsol sau soclu. În funcție de firma pe care o contractați, puteți beneficia de garanție a aplicării de 15-25 de ani, însă lucrarea va ține chiar și o viață întreagă, dacă izolația este realizată bine.

Hidroizolarea se poate face în câteva moduri:
- în faza de construcție a casei, se poate realiza învelirea pereților subsolului, prin aplicarea unei membrane la exteriorul subsolului, lucru ce va împiedica infiltrarea apei. În cazul în care nu s-a realizat acest lucru, mai există și alte metode de hidroizolație;
- dacă aveți deja un subsol construit, atunci puteți opta pentru aplicarea unei membrane subțiri din crampane de plastic, pe pereți și podele. Se va realiza o pantă a dușumelilor, iar când apa intră în subsol, ea se poate elimina cu o pompă. Din păcate, varianta aceasta aduce și dezavantaje: se creează mediu favorabil dezvoltării mucegaiului, iar în timp, sistemul ar putea să cedeze;
- se mai poate realiza și drenarea pe exterior a fundației, adică se construiește un perete protector care deviază apa și nu îi mai permite să se infiltreze;
- pentru că apa se poate infiltra și în fisuri, rosturi, pori, există o soluție bună, prin aplicarea unei membrane cristaline. Se aplică în interiorul subsolului, sub formă de pastă;
- cea mai bună metodă și recomandată este impermeabilitatea betonului, prin amestecarea acestuia cu un material hidroizolant.

Impermeabilitatea betonului are mai multe avantaje decât membranele aplicate ulterior, asta pentru că nu se strică la fel de ușor, are o viață mult mai mare decât membranele aplicate și nu dă bătăi de cap constructorilor, nici proprietarului.

În funcție de cerere, hidroizolațiile se pot realiza pe suprafețe distincte ale unei case.

Pentru hidroizolațiile subterane (beci, fundații), există două posibilități:
1. În cazul în care există deja o fundație construită neizolată, atunci aceasta se poate realiza în subsolul casei: prin aplicarea unei impermeabilizări a betonului în interiorul subsolului, prin hidroizolare la exterior a fundației sau prin subzidirea unor porțiuni din fundație (cel mai dificil).
2. Pentru o fundație nouă, cel mai sigur mod este prin impermeabilizarea betonului fundației. Este cel mai simplu, este recomandat de specialiști și nu doar la case, ci și la garaje subterane sau demisoluri.

Pentru hidroizolarea pardoselilor, a băilor sau a balcoanelor sunt câțiva pași de urmat:
- se pregătește suprafața plană pe care va fi aplicată membrana hidroizolatoare;
- se aplică amorsa;
- se pregătește amestecul pentru aplicare, conform instrucțiunilor de pe ambalaj;
- se armează și rosturile și fisurile cu material textil (mai ales în cazul îmbinărilor din două materiale de construcție diferite);
- se aplică două straturi de membrană hidroizolatoare.

Aici este nevoie de mare atenție cu privire la aerul care intră în încăpere! În cazul în care este un spațiu închis, atunci este nevoie de ventilare.

Pentru hidroizolarea teraselor (la casă sau la bloc) există soluții variate. La casă este mai simplu, pentru că terasa face parte din locuință, poate avea aceeași structură ca fundația, deci betonul impermeabil este soluția cea mai bună.

Dacă ne referim la terasa blocului, care avea deja o hidroizolație veche, este puțin mai complicat și necesită opinia unui specialist, însă iată ce te putem îndruma noi să faci: se vor realiza reparații, îndepărtând toate straturile terasei și se aplică o membrană bituminoasă. Odată reparată hidroizolația, se va aplica un strat de polistiren extrudat, pentru termoizolație. Se mai aplică un strat textil, apoi se nivelează cu pietriș.

În privința hidroizolațiilor acoperișului casei, este nevoie de o foarte mare atenție, pentru că acoperișul este cel mai supus precipitațiilor, variațiilor de temperatură, de la îngheț, la dezgheț, așadar trebuie să se facă extrem de bine și corect. Acoperișul trebuie să aibă o pantă înclinată conformă cu locuința. În spatele unui acoperiș, se pot pune straturi de membrane bituminoase care să nu permită pătrunderea apei în interior.

În privința hidroizolației soclului se va folosi un compus impermeabilizant, aplicat pe beton sau se va turna direct un beton impermeabilizat în masă.

Firmele care oferă variante de hidroizolații sunt nenumărate și realizează și termoizolația. Cât despre variantele pe care le au specialiștii în hidroizolație, acestea diferă foarte mult, însă țin cont și de lucrarea de construcție în sine.

Dacă vă hotărâți să vă hidroizolați casa, există variante nelimitate pentru toate buzunarele, însă specialiștii sunt în măsură să vă sfătuiască exact pentru casa în care locuiți.

Hidroizolația beciului – 5 lucruri pe care să le ai în vedere

O bună hidroizolație a beciului este esențială. În caz contrar, urmările nu vor mai putea fi înlăturate totalmente niciodată. Ai un asemenea spațiu? Află informații despre hidroizolația beciului – 5 lucruri pe care să le ai în vedere. Specialiștii definesc hidroizolația beciului drept o sarcină obligatorie. Iar pentru a-și susține […] mai mult »

Suplimentarea izolaţiei băilor

Camera de baie este un spaţiu expus excesiv umidităţii. Într-o astfel de încăpere, hidroizolaţia joacă rolul cel mai important. O baie bine izolată nu va permite infiltrarea apei, inundare spaţiilor de dedesubt, nici deteriorarea pereţilor şi tavanului, şi nici degradarea calităţii aerului. Pe lângă materialele folosite la hidroizolaţie şi cele […] mai mult »

Suplimentarea hidroizolaţiei exterioare

Hidroizolaţia este foarte importantă pentru rezistenţa unei case. Atâta timp cât se permite infiltrarea apei, calitatea construcţiei şi a aerului din interior vor fi puse în pericol. Hidroizolaţia Hidroizolaţia se aplică fiecărei părţi din construcţie, punctele cheie fiind fundaţia şi acoperişul, respectiv terasa, fiind surse constante de apă şi umezeală. […] mai mult »

hidroizolatie fundatie

Hidroizolaţia fundaţiei

Fundaţia unei case este partea care se află în contact direct cu solul şi care are rolul de a susţine întreaga greutate a casei, transmiţând-o în pământ. Fundaţia În momentul proiectării casei va fi nevoie de o serie de date care vor asigura turnarea unei fundaţii solide şi adaptate condiţiilor […] mai mult »

Izolaţia piscinei

Montarea sau construirea unei piscine ar trebui luată în calcul încă de la începutul proiectării casei. Cu mare greutate se poate ataşa o piscină unei case deja construită, factorii hotărâtori fiind fundaţia casei şi structura pereţilor de rezistenţă, asta în cazul în care piscina va fi amplasată pe casă. Piscina […] mai mult »