Uși de lemn vs uși metalice

Usa de lemn 1

Picture 1 of 10

Ușile de exterior trebuie alese cu mare grijă, trebuind să stabiliți dinainte materialul, dimensiunile, designul care să se potrivească  stilul locuinței dumneavoastră. Mai jos vă pezentăm câteva aspecte pe care trebuie să le luați în calcul pentru a vă asigura că faceți alegerea corectă.

Ușile de lemn au câteva avantaje: lemnul este cald la atingere, iar textura lui creează variații subtile de nuanțe. Trebuie să fim însă atenți ca nu cumva să ne păcălim cu o ușă ce imită o esență de lemn. De aceea, dacă pipăim sau ascultăm rezonanța materialului putem obține informații în plus valoroase. Totuși, ușile din lemn pot fi câteodată mai grele decât cele metalice, mai ales cele din lemn masiv. Există foarte multe varietăți de uși de lemn, prețul crescând cu cât designul este mai elaborat. Dacă studiați uși mai ieftine, veți observa că incrustațiile și piesele dispar, iar grosimea placajelor și a ușilor este mai mica. Yale și balamalele sunt alte aspect la care trebuie să fiți atenți, acestea devenind și ele din ce în ce mai simple și fabricate din materiale ieftine, pe măsură ce prețul ușii scade.

Ușile din lemn sunt preferat de către cumpărători și producători deopotrivă.  Lemnul poate fi prelucrat sau refinisat cu ușurință în cazul în care se zgârie. Pe de altă parte, prețul lor poate fi mai mare pentru că prelucrarea manuala presupune meșteri pricepuți. Un alt dezavantaj ar fi faptul că se usucă, crapă, se umflă, putrezește și nu oferă o izolație termică la fel de  bună precum polistirenul sau spuma poliuretanică. Producătorilor oferă o garanție de un un sau doi, însă trebuie să întrețineți corespunzător ușa.

În cazul în care doriți să finisați chiar dumneavoastră ușa, prețul scade cu aproximativ 10%. Este indicat ca mai întâi să o montați, pentru a fi siguri că dimensiunile, funcționarea și etanșeitatea sunt corespunzătoare. Apoi trebuie să o dați jos și să îndepărtați feroneria. Continuați cu grunduirea, care astupă porii lemnului. În cele din urmă, aplicați câteva straturi de lac.

Dacă doriți o ușă durabilă, care să izoleze termic, să fie sigură, ușor de întreținut și la un preț accesibil, ușa metalică este alegerea cea mai bună. Mulți oameni consideră însă că acest tip de ușă are un aspect mai puțin plăcut. Puteți opta însă pentru uși metalice ale căror fețe să fie  acoperite cu placaje din lemn. Din cauza texturii fibrei, care este prea uniformă, nici acestea nu par totuși să fie naturale.

Există și varianta ușilor din „fier“ placate cu diferite materiale plastice lucioase Acestea se potrivesc atât caselor, cât și apartamentelor. Majoritatea ușilor de acest gen au un cadru din lemn sau metal și fețe metalice lipite pe un interior din spumă poliuretanică sau polistiren expandat. Dacă locuiți la casă, trebuie ca interiorul ușii exterioare să fie plin, pentru că în golul rămas condensul se poate transforma în gheață. La muchii, ușa trebuie să aibă cu bariere termice din lemn, nu permit pierderile de căldură.

Întreținerea acestei uși depinde de expunerea ei. O ușă ce stă toată ziua în soare va necesita reparații mai frecvente decât o ușă ce este protejată de o streașină. Totuși, ușile din metal au o rezistență mai mare decât cele din lemn. Cu o ușă din metal nu veți avea probleme legate de zgârieturi sau înțepenirea în toc.

Așadar, dacă nu știți ce fel de ușă să alegeți pentru casa dumneavoastră, aveți în vedere sfaturile de mai sus, astfel asigurându-vă cu ați făcut alegerea cea mai bună.


Lasă un Comentariu...

*