Tipuri de mortare și rolul lor

Atunci când vine vorba despre construirea sau renovarea unei locuințe, unul dintre elementele de nelipsit este reprezentat de către tencuială. Deși profesioniștii cunosc bine acest lucru, restul oamenilor nu cunosc faptul că la baza tencuielii stă mortarul. Acesta este compus din diferite substanțe bine omogenizate, cum ar fi nisipul, apa și liantul, uneori mai mult de atât. Mortarele se aplică corect în straturi subțiri, indiferent de suport. Acestea aderă pe suprafața respectivă și se întărește, obținându-se un efect de piatră artificială, similară cu gresia.

Deși există mai multe tipuri de mortare, rolul general al acestora este de a lega pietrele naturale sau artificiale de zidărie, de a proteja și întreține suprafețele construite sau de a ajuta la finisajele construcției. În continuare vă vom prezenta câteva tipuri de mortare mai cunoscute și care este rolul acestora în procedeele de construcție.

  • Mortarele de zidărie

Mortarele de zidărie au rolul de a ajuta la realizarea zidăriilor, după cum le sugerează și numele. Compozițiile pe care le pot avea aceste mortare variază în funcție de tipul zidăriei efectuate – fie portantă, fie neportantă. De asemenea, chiar și natura pietrei folosite la zidărie poate juca un rol în compoziția mortarului, întrucât ea poate fi compactă sau poroasă. Nu în ultimul rând, compoziția mortarului este afectată și de mediul în care se va zidi, dacă este preponderent uscat sau umed.

  • Mortarele de tencuială

Mortarele de tencuială au rolul de a proteja împotriva intemperiilor, dar și de a sporii izolația termică, fonică sau ignifugă. În această direcție contează foarte mult și tipul tencuielii efectuate. De exemplu, dacă vă doriți o tencuială decorativă în nuanțe neutre, o variantă foarte bună ar putea fi Sauber Dekor Siliconată de la Adeplast. Aceste mortare sunt printre cele mai folosite în domeniul construcțiilor de locuințe.

  • Mortarele pe bază de var

Mortarele pe bază de var au rolul de a fi folosite doar pe suprafețe poroase, precum cărămida. Totuși, uneori se recomandă folosirea acestui mortar și la tencuielile interioare, în special în camerele în care nivelul de umiditate alternează, cum ar fi băile sau bucătăriile. Aceste mortare pot fi exclusiv de var sau pot fi de var-ciment, însă ambele variante de mortar sunt realizate cu ajutorul varului, acesta reprezentând liantul din compoziția de bază. Adăugarea cimentului în compoziție are rolul de a spori rezistența mecanică și la umiditate.

  • Mortarele pe bază de ipsos

Mortarele pe bază de ipsos au rolul de a susține tencuielile gletuite și ornamentale, dar pot ajuta și la fixarea unor suporți în perete. Un mortar de ipsos poate veni în două feluri, fie simplu, realizat fără ajutorul nisipului, fie cu var în compoziție. Dacă vă doriți să folosiți un mortar de ipsos, trebuie să știți că acesta are nevoie de un timp foarte rapid de montare deoarece priza și întărirea sa se realizează cu rapiditate, poate chiar după 4 minute.

Rolul cel mai comun al mortarelor

Dacă v-ați întrebat vreodată care este rolul cel mai comun al mortarelor, probabil că îl știați deja, dar nu ați realizat. Atunci când vă confruntați în casă cu diferite găuri, crăpături sau fisuri în pereți din cauza unor nefericite accidente casnice, mortarul este cel ce vă vine în ajutor. După ce acoperiți eventualele probleme ale pereților, se recomandă să veniți pe deasupra cu o vopsea foarte opacă și calitativă, precum Aeria Gold All-Inclusive de la Adeplast, pentru a șterge complet urmele oricărui eveniment.

 


About Mariana Nicolae

Lasă un Comentariu...

*