Soluţii de răcire: ventilatorul vs aerul condiţionat

Aer conditionat 1

Picture 1 of 9

În zilele caniculare de vară trebuie să găsim soluţiile cele mai eficiente de răcorire a casei. Atât ziua, cât şi noaptea, căldura poate fi insuportabilă, însă deşi afară nu prea avem cum să o evităm, în interior putem găsi soluţii pentru a crea un climat plăcut. Pentru a menţine temperaturile în interiorul locuinţei suportabile, oamenii aleg fie aerul condiţionat, fie ventilatorul, fiecare având avantajele şi dezavantajele sale, pe care o să vi le prezentăm în cele ce urmează.

Principalul dezavantaj al aparatelor de aer condiţionat, este faptul că acestea consumă foarte multă energie electrică, chiar şi modelele mai noi şi mai eficiente. Aparatul de aer condiţionat devine cel mai mare consumator din casă pe timpul verii . Avantajul său este că răceşte foarte bine aerul şi menţine temperatura constantă.

Consumul de energie al ventilatorului este mult mai redus decât în cazul aerului condiţionat. Ventilatoarele sunt standard, acestea putând fi folosit oriunde în casa, sau incorporate în lustre. Ventilatoarele incorporate în lustre răcesc aerul, pe când cele standard se bazează pe circulaţia aerului. Ventilatorele funcţionează astfel: ele disipă căldura generată de către organism, evaporând transpiraţia de pe piele şi producând o senzaţie de răcoare. Astfel, ele nu reduc temperatura camerei,  ci doar evaporă umezeala de pe piele. Aşadar, având în vedere că efectele sale se resimt doar atunci când vă aflaţi în raza sa de acţiune, nu are rost să îl lăsaţi  pornit atunci când plecaţi de acasă, ca în cazul aparatelor de aer condiţionat.

Aceste două soluţii ce oferă răcoare în zilele de caniculare de vară nu trebuie neapărat să se excludă reciproc. Spre exemplu, ventilatorul de tavan poate ajuta la sporirea efectului aerului condiţionat, iar dumneavoastră veţi economisi astfel bani. Deşi nu veţi remarca acest lucru uitându-vă la termometru,  totuşi ventilatorul  potenţează aerul condiţionat, nefiind nevoie ca acesta să meargă nonstop. Puteţi seta astfel aerul condiţionat la o temperatură mai mare, iar factura la electricitate va fi mai mică. Atunci când camera este goală, nu uitaţi să opriţi ventilatorul. Un alt truc prin care puteţi economisi energie şi prin care puteţi menţine temperatura mai scăzută în locuinţă ar fi să înlocuiţi becurile incandescente cu cele fluorescente compacte.

Atunci când începe vara, trebuie să fiţi pregătit pentru zile caniculare. Uitaţi de arşiţa de afară şi creaţi în interiorul casei dumneavoastră o oază de răcoare, unde să vă puteţi refugia, alegând soluţia de răcorire cea mai potrivită sau, de ce nu, pe amândouă.


Lasă un Comentariu...

*