Sfaturi pentru alegerea unui polistiren de calitate în Iaşi

Polistirenul se menţine în topul materialelor de construcţii utilizate pentru diverse izolaţii. Este durabil, rezistent la intemperii, compatibil cu majoritatea materialelor, are o eficienţă termică sporită şi antifonează foarte bine. În plus, raportul dintre preţ şi calitate este excelent. Întrucât există o varietate de modele de polistiren, îţi prezentăm caracteristicile fiecăruia pentru a-l alege pe cel care ţi se potriveşte cel mai bine.

 

De ce ai nevoie de izolaţie

Aproape că nu mai există şantier care să nu includă şi lucrări de izolaţie. Din punct de vedere termic, sunt zone în care izolaţia se impune din cauza condiţiilor geografice sau meteorologice. Acolo unde clădirea are o expunere semnificativă la umiditate, performanţa termică este influenţată negativ. În acest caz, alegerea materialelor de construcţii cu proprietăţi termice dovedite este o adevărată investiţie în utilitatea şi confortul spaţiului. Realizarea izolaţiei a devenit între timp o constantă atât în ansamblurile rezidenţiale urbane, cât şi pentru casele din mediul rural, indiferent de condiţii şi amplasament. Principalul beneficiu este de ordin financiar, având în vedere că facturile la energie scad considerabil atunci când se limitează pierderile de căldură. În plus, o izolaţie eficientă contribuie la prelungirea duratei de viaţă a celorlalte materiale, aşadar te bucuri mai mult timp de investiţia în casa ta.

Cum alegi materialul potrivit

În calitate de beneficiar, nu trebuie să fii neapărat specialist în construcţii. Cu toate acestea, cunoaşterea unor informaţii de bază te ajută să gestionezi mai bine lucrările la locuinţa personală. Plăcile de polistiren de la Matis pot fi de două feluri: expandate sau extrudate, ambele cu specificaţii proprii. Cel mai înţelept este să alegi materialul potrivit în funcţie de locul în care va fi montat:

Pereţi

Atât pereţii interiori, cât şi cei exteriori pot fi izolaţi cu polistiren. Deşi nu există o restricţie în acest sens, cei mai mulţi constructori aleg varianta expandată pentru izolarea pereţilor, deoarece acest tip de polistiren permite peretelui să respire şi să evacueze în atmosferă vaporii de apă acumulaţi în interior. Polistirenul extrudat duce la o închidere mai degrabă ermetică, favorizând apariţia condensului şi a altor probleme provocate de umiditatea din interior. În cazul clădirilor noi, proiectul prevede grosimea pereţilor fără afectarea spaţiului util. Dacă te afli în mijlocul unui proces de renovare, aplicarea unui strat de polistiren la interior poate duce la pierderea câtorva centimetri din suprafaţa utilă. În schimb, pentru exterior poţi utiliza plăci de grosimea potrivită, astfel încât eficienţa termică să fie optimă indiferent de sezon.

Pardoseli

Pentru pardoseli trebuie să te îndrepţi cu precădere către rafturile cu polistiren extrudat. Partea bună este că la o casă cu mai multe niveluri se izolează numai pardoseala de la bază. Polistirenul extrudat izolează perfect parterul, demisolul sau subsolul, diminuând semnificativ riscul pătrunderii umezelii din sol. Există plăci speciale de polistiren extrudat care se aplică între şapă şi bucăţile de parchet. Polistirenul pentru pardoseli anulează micile denivelări, izolează fonic şi termic şi prelungeşte durabilitatea parchetului.

Tavane şi acoperişuri

Plăcile de polistiren expandat se folosesc şi pentru tavane şi acoperişuri. Greutatea scăzută a materialului îl recomandă pentru acest tip de izolaţii, deoarece structura nu va avea de suportat o sarcină prea grea. Având în vedere că direcţia de deplasare a căldurii este verticală, o bună parte din coeficientul termic se pierde tocmai la nivelul superior. Diminuarea acesteia este cea mai bună măsură pentru eficientizare. Pentru plafonul camerelor poţi alege plăci subţiri, astfel încât înălţimea încăperii să nu aibă de suferit. În cazul mansardelor înalte şi al podurilor se recomandă plăci groase, cu caracteristici excelente.

Izolarea casei este o investiţie pe care o faci în utilitatea, confortul şi menţinerea valorii de piaţă a construcţiei. În plus, contribui şi la protejarea mediului înconjurător prin diminuarea risipei de energie.

 

 


Lasă un Comentariu...

*