Pavele în curte: do it yourself!

Ghid de montare pavele: ce este bine de știut și de ce este un subiect de interes? Iată mai multe informații care te-ar putea interesa!

Pavelele au devenit în ultima perioadă un element esențial în ceea ce privește amenajarea curților și grădinilor. Cu ajutorul lor poți delimita foarte clar zonele special destinate din curte și poți amenaja căi de acces atât pentru oameni, cât și pentru autoturisme. Pe lângă funcționalitatea pe care o oferă, aceste pavele au și rolul de a îmbunătăți aspectul unei locuințe.

Spre deosebire de alte modalități, amenajarea unui spațiu cu pavele este un proces destul de simplu și rapid care nu implică neapărat o echipă de specialiști. Acest tip de proces poate fi realizat și pe principiul “do it yourself!”, dacă îți dorești să faci totul singur. Așadar, dacă îți dorești să amenajezi curtea pe cont propriu trebuie să afli că acest lucru este posibil. Tot ce trebuie să faci este să ții cont de câțiva pași specifici procesului de montaj pavele, pentru a obține cele mai bune rezultate.  

Ghid complet de montare a pavelelor

După cum am menționat și mai sus, pavelele pot fi montate destul de ușor chiar de către tine. Dacă încă nu știi care sunt etapele de montare a acestora, ți-am pregătit un ghid care conține 5 pași de urmat. Ghidul este dedicat începătorilor, ceea ce înseamnă că toți pașii sunt ușor de urmat.

Pasul 1: Delimitarea zonei.

Primul pas pentru amenajarea unui spațiu este delimitarea zonei care va fi supusă procesului de amenajare. Unele persoane aleg să paveze întreaga curte, însă dacă îți dorești să pavezi doar anumite zone este important să le delimitezi foarte bine. După ce ai stabilit care sunt zonele, evidențiază-le folosind niște țăruși de lemn și sfoară. În felul acesta vei putea poziționa mai ușor pavajul.

Pasul 2: Pregătirea terenului.

După ce ai delimitat foarte bine zonele, poți începe să pregătești terenul pe care vor fi poziționate pavelele. Acest proces de pregătire presupune curățarea zonei de buruieni sau plante și excavarea suprafeței la aproximativ 30 de cm adâncime. Pământul trebuie să fie curat și nivelat înainte de trecerea la pașii următori.

Pasul 3: Aplicarea stratului de bază.

Procesul de montaj pavele presupune un strat consistent de bază care să susțină pavelele. Acestea nu pot fi aplicate direct pe pământ, tocmai de aceea este necesar acest strat. Pentru o susținere cât mai bună, stratul de bază este format din două materiale: pietriș și nisip. Prima dată se aplică pietrișul, iar după ce este nivelat se aplică nisipul. În cazul în care pavajul va trebui să suporte greutăți mari, stratul de bază poate conține și beton în loc de pietriș. Pietrișul are totuși un rol foarte important pentru strat deoarece ajută la drenarea apei în sol. Întregul strat de bază poate să aibă între 6 și 8 cm, în funcție de cât de intens circulat va fi.

Pasul 4: Poziționarea bordurilor.

În cazul în care vrei să aplici și borduri, trebuie să știi că acestea se montează înaintea pavelelor. După ce este finalizat stratul de bază, te poți apuca să montezi și bordurile. Pentru acestea vei avea nevoie de o șapă umedă și un ciocan de cauciuc. Este foarte important ca toate bordurile să fie aliniate perfect.

Pasul 5: Montează pavelele.

Pavelele se montează bucată cu bucată direct pe stratul de nisip aplicat anterior. Pentru fixare este necesar să le bați ușor cu ciocanul de cauciuc. Pentru a te asigura că pavelele sunt drepte, folosește o nivelă. În timpul montării este foarte important să lași între pavele o distanță de 1-2 mm. Procesul de montaj pavele se va încheia cu umplerea acestor spații cu nisip.

Dacă urmezi cu atenție toți acești pași vei avea șanse maxime să obții rezultatul final mult dorit. După ultimul pas, cel de montare a pavelelor, nu va mai fi nevoie decât să cureți întreaga suprafață de surplusul de nisip. După ce ai umplut toate rosturile dintre plăci, poți înlătura tot nisipul rămas.

Amenajarea curții nu este un proces extrem de greu, dar totuși este necesar să ții cont de câțiva pași importanți. Pentru a te asigura că vei obține un rezultat de durată, este important să optezi pentru materiale de calitate.


Lasă un Comentariu...

*