Pardoseli epoxidice versus pardoseli poliuretanice

Pardoseli epoxidice – caracteristici, avantaje si dezavantaje

Inca de la planificarea unui proiect de constructii, mai ales in cazul unei locuinte, ar trebui puse la punct toate detaliile. Cu toate acestea, pe parcursul dezvoltarii proiectului se intampla sa apara si situatii neprevazute, care necesita o readaptare a planurilor. Totusi, alegerea materialelor utilizate pentru construirea si amenajarea locuintei trebuie facuta inca de la bun inceput. Dar din cauza numeroaselor variante pe care le au la dispozitie, oamenii pot ajunge in imposibilitatea de a decide ce aleg. La fel este si in cazul realizarii pardoselii, unde acestia au de ales, pe langa variantele traditionale – parchet sau gresie – si intre pardoseli epoxidice sau pardoseli poliuretanice. Din informatiile din acest articol, cei interesati pot afla care este diferenta dintre cele doua si care este cea mai potrivita varianta pentru fiecare proiect.

Pardoseli epoxidice – caracteristici, avantaje si dezavantaje

Pardoselile epoxidice sunt realizate din rasini epoxidice – materiale polimerice in stare lichida – care prin intermediul unor reactii chimice se solidifica. In plus, acestea nu au rosturi sau imbinari, fiind totodata un material durabil, puternic si rezistent. Cei care aleg pardoseli epoxidice sunt atrasi, in primul rand, de posibilitatea de a le personaliza dupa bunul plac. Exista mai multe tipuri de astfel de pardoseli, dupa cum urmeaza:

 • pardoseli epoxidice autonivelante;
 • pardoseli epoxidice multistrat;
 • pardoseli cu mortar – cel mai putenic sistem epoxidic de podea;
 • pardoseli cu umpluturi de cuart;
 • pardoseli epoxidice cu fulgi colorati.

Principalele dezavantaje ale acestui tip de pardoseli sunt reprezentate de montajul care, uneori, poate fi anevoios, deoarece aceasta se realizeaza in mai multe straturi, de obicei cuprinse intre 3 si 5, astfel ca si timpul de aplicare este destul de lung, de pana la 7 zile. Totusi, avantajele aduse de pardoseli epoxidice sunt mult mai numeroase, ca de exemplu:

 • au o durata mare de viata (de minim 10 ani);
 • se intretin mai usor decat pardoselile;
 • au o rezistenta mare la acizi;
 • sunt usor de reparat, in caz de nevoie;
 • sunt impermeabile si termoizolante, de aceea sunt o alegere buna pentru bucatarie sau baie;
 • confera senzatia de spatiu mare si au o estetica deosebita, oferind posibilitatea de personalizare;
 • costurile sunt reduse, putand fi aplicate direct pe beton, fiind totodata o investitie de durata.

Cei care doresc sa aleaga pardoseli epoxidice pentru proiectele de amenajare au de ales dintr-o paleta larga de culori, modele si finisaje care pot fi realizate cu acest material.

Pardoselile poliuretanice: tipuri si avantaje

Pardoselile poliuretanice au la baza rasini, la fel ca in cazul unei pardoseli epoxidice, diferenta fiind ca acestea sunt rasini poliuretanice. Densitatea acestor pardoseli difera in functie de procentul fiecarui ingredient utilizat in formula, astfel ca se pot obtine podele cu diferite grade de elasticitate, de la podele dure si rezistente, la podele flexibile, cum sunt cele aplicate in parcurile pentru copii. Acest tip de pardoseala poate fi utilizat atat la interior, cat si la exterior, avand o varietate de aplicatii, cum ar fi terenuri de sport, piste de atletism, spatii de joaca pentru copii, parcari acoperite supraetajate sau chiar si camere de congelare din industria alimentara.

Gratie materialelor utilizate pentru realizarea acestui tip de pardoseli, acestea au capacitatea de rezista la diverse socuri mecanice, cum sunt caderile de corpuri dure, traficul intens, zgarieturi sau abraziuni realizate prin frecare. Un dezavantaj este ca faptul ca actiunea substantelor chimice poate afecta aceste pardoseli. Totusi, avantajele sunt demne de mentionat, iar printre acestea se numara:

 • rezistenta ridicata la uzura constanta;
 • aderenta buna la suprafetele din beton si aplicarea usoara pe suprafete neregulate, oferind un aspect uniform si adaptabil in culori diverse;
 • au un nivel de luciu aparte si o grosime variabila, care poate fi adaptata in functie de cat de plana este suprafata;
 • durata mare de viata;
 • intretinere simpla si economica, datorata reparatiilor care pot fi facute usor si ieftin;
 • pot fi montate atat in interior, cat si in exterior.

In concluzie, atat pardoselile epoidice, cat si cele poliuretanice, vin cu o serie de avantaje atunci cand sunt utilizate. Diferenta majora dintre pardoseli epoxidice si cele poliuretanice este modul in care sunt folosite si aplicatiile in care se recomanda. Daca pardoselile cu rasini epoxidice sunt potrivite pentru o amenajare mai sofisticata, pentru locuinte, cladiri comerciale sau restaurante, cele poliuretanice au utilizari mai practice, in spatiile de joaca si de recreere.


About Bogdan Modreanu

Lasă un Comentariu...

*