DESPRE IZOLAȚIE

Ridicarea unei clădiri impune respectarea etapelor de lucru şi necesită atenţia cuvenită fiecărui aspect în parte. Unul dintre aspectele extrem de importante în construirea şi trăinicia unei clădiri este izolaţia. Dacă o construcţie nu are izolaţia bine făcută, nu va reprezenta un mediu sigur şi sănătos pentru cei care locuiesc în ea, iar cu timpul se va deteriora, indiferent de calitatea celorlalte materiale de construcţie folosite la ridicarea casei.

Izolaţia unei construcţii vizează trei aspecte: termoizolaţia, hidroizolaţia şi izolaţia fonică.

Importanţa calităţii izolaţiei unei case este impusă şi  de condiţiile climatice specifice ţării noastre. Iernile aspre, verile toride şi anotimpurile ploioase implică realizarea unei izolaţii solide, din materiale de bună calitate, rezistente şi pliabile fiecărei construcţii în parte.

Termoizolaţia unei case are rolul de a menţine temperatura în clădire, de a nu permite transferul imediat între exterior şi interior. Acest fapt asigură confortul, dar contribuie şi la micşorarea costurilor facturilor de întreţinere, evitarea pierderilor de căldură pe timpul iernii ducând la un consum minim. Termoizolaţia se realizează pe exteriorul pereţilor, dar se poate adăuga şi pe interior, în funcţie de cât spaţiu au încăperile şi cât din acesta va fi micşorat prin aplicarea izolaţiei. Podelele şi plafoanele vor fi şi acestea izolate, pentru o mai bună păstrare a temperaturilor.

Termoizolaţia casei trebuie realizată de către specialişti, cu materiale de bună calitate, acest aspect al izolaţiei fiind extrem de important. O izolaţie termică bine făcută va oferi confort celor care vor locui în casă atât vara cât şi iarna.

Înainte de a se demara procesul de montare al izolaţiei casei trebuie luaţi în calcul anumiţi factori. Contează foarte mult dacă izolaţia va fi aplicată unei case noi, în construcţie, sau dacă procesul se va realiza unei case vechi fapt care impune  modificări. În cazul unei clădiri mai vechi, atunci ar trebui efectuate toate reparaţiile necesare. Căldura unei clădiri nu se pierde doar prin pereţi, ci şi prin tâmplăriile ferestrelor şi uşilor, prin fundaţie şi pod. O echipă de specialişti va analiza starea casei şi va constata ce modificări  se impun întregii case pentru ca izolaţia termică să fie eficientă.

Un alt aspect important de care trebuie ţinut cont este zona în care se află poziţionată casa. Dacă  este o zonă cu umiditate mare şi temperaturi foarte mici, atunci echipa de specialişti va şti ce tip de izolaţie trebuie să aplice, pentru a spori eficienţa lucrării.

Suprafaţa ocupată de o clădire este şi ea importantă în momentul realizării termoizolaţiei.

Materialele folosite despre izolaţia casei sunt: polistirenul expandat, polistirenul expandat grafitat, polistirenul extrudat, vata bazaltică, folia de aluminiu, folie de polietilenă, la care se adaugă dibluri, colţare, coturi şi adezivii speciali.

Polistirenul se alege în funcţie de grosime, aceasta fiind răspunzătoare de coeficientul de transfer termic. Acest material izolator este rezistent la tracţiune, la încovoiere şi compresie.

Vata bazaltică este un material mai scump, fiind naturală. Avantajele acesteia sunt că nu opune rezistenţă, permiţând casei să respire şi nu arde.

După ce s-a montat materialul izolator acesta trebuie acoperit cu folii de aluminiu sau polietilenă, creându-se astfel o barieră termică.

Tipul de material izolator se alege  în funcţie de nivelul la care se efectuează izolaţia şi de bugetul fiecăruia. Materialele de calitate au rolul de a vă ajuta se realizaţi o lucrare de calitate.

Hidroizolaţia are rolul de a nu permite infiltrarea apei în pereţi, fapt ce ar conduce la formarea condensului şi la deteriorarea construcţiei.

Apa este un element destul de agresiv, care se poate infiltra prin cea mai mică breşă. Pe lângă pericolul imediat pe care îl constituie, apa intrată în contact cu firele electrice. Există şi pericolul distrugerii construcţiei printr-o infiltrare cât de mică de apă, dar constantă. De asemenea, umezeala este cea care facilitează instalarea mucegaiului, ciupercă extrem de periculoasă pentru sănătate.  De aceea toate etapele ridicării unei case trebuie efectuate cu mare seriozitate, pas cu pas, pentru a se evita apariţia unor probleme care ar presupune timp şi cost suplimentar pentru a fi remediate.

Hidroizolaţia se aplică fiecărei părţi a casei. Evident că punctele cheie care ar trebui foarte bine izolate sunt fundaţia şi  terasa, fiind locurile unde apa stagnează, însă şi pereţii  şi balcoanele trebuie să beneficieze de hidroizolaţie.

Materialele necesare pentru realizarea hidroizolaţiei unei case diferă în funcţie de etapa construcţiei.

Pentru hidroizolaţia fundaţiei se folosesc betonul aditivat cu diferite substanţe şi pelicula de PVC. Fundaţia casei este locul cel mai expus infiltrării apei, de aceea procesul de înlăturare al apei trebuie ajutat prin montarea jgheaburilor de colectare şi evacuare a apei ce se adună în urma precipitaţiilor.

Pereţii  vor fi izolaţi prin aplicarea de polistiren extrudat. Podului i se va aplica un material  izolator direct pe podea ce va fi lipit cu adezivi speciali. Poate fi folosită folia de aluminiu, hârtia cerată, polietilena sau cartonul bituminat. Izolaţia podului este necesară deoarece ajută la împiedicarea posibilelor infiltraţii în cazul în care acoperişul nu va beneficia de o hidroizolaţie foarte solidă.

Terasei casei i  se va aplica o hidroizolaţie cu membrană bituminoasă hidroizolantă, flexibilă, care are rolul de a acoperi toate fisurile. Pentru ca apa pluvială să nu stagneze pe terasă trebuie ca suprafaţa să fie uşor înclinată, să se realizeze panta necesară.

Balcoanele casei se izolează prin aplicarea hidroizolaţiei bicomponentă flexibilă pe bază de ciment sau prin hidroizolaţie bicomponentă flexibilă ce se montează sub gresie.

Izolaţia fonică trebuie luată şi aceasta în calcul, mai ales dacă zona în care este poziţionată  clădirea se află într-o zonă zgomotoasă. Izolaţia fonică vizează şi interiorul unei clădiri, reţinând astfel  transferul de zgomot dintr-o cameră în cealaltă.

Izolaţia fonică are rolul de a proteja locuitorii casei de zgomotele aeriene şi de zgomotele de impact.

Zgomotele aeriene sunt cele care  se transmit în ambele sensuri, atât din exterior spre interior, cât şi invers.

Zgomotele de impact sunt cele care se propagă într-un singur sens. Aici se încadrează sunetul paşilor, obiectele căzute sau manevrarea anumitor piese.

Zgomotul se măsoară în decibeli-db. Omul poate percepe zgomote cu o intensitate între 0 şi 120 db. Între 20 şi 30 db se situează fondul sonic normal, iar limita maximă suportată cu uşurinţă  este de 80 db. Peste 120-130 db se declanşează deja senzaţia de durere. Rolul izolaţiei fonice este de a  păstra aceste limite normale ale decibelilor.

Izolaţia fonică se va realiza la toate nivelele casei, fiecărei părţi în parte. Pereţii, podelele, tavanul, toate vor beneficia de izolaţie fonică, pentru a se estompa zgomotul.

Materialele izolante folosite pentru izolaţia fonică sunt variate şi alegerea lor depinde de fiecare parte ce urmează a fi  izolată.

Ca materiale izolatoare se foloseşte vata minerală bazaltică, vata minerală de sticlă, pluta, plăcile de polistiren extrudat, folia de polietilenă. Vata minerală este indicată izolării tavanelor, pereţilor şi podelelor.  Plăcile de polistiren extrudat, folia de polietilenă şi pluta izolează fonic foarte bine pereţii. Peste stratul izolator se montează materialele necesare finălizării fiecărei părţi în parte: perete, tavan sau podea.

Odată finalizată ridicarea casei, se va mai adăuga un plus izolaţiei fonice în momentul în care veţi mobila şi amenaja fiecare cameră. Chiar şi covoarele sunt un bun izolator fonic. Un element inedit ce ajută la sporirea izolaţiei fonice este reprezentat de draperiile fonoabsorbante, realizate din polistiren tratat ignifug. De altfel, toate materialele de calitate folosite pentru izolaţia fonică ar trebui să fie tratate ignifug. Acesta este un aspect de care trebuie să ţineţi cont în momentul în care alegeţi materialele necesare.

Pentru ca o clădire să fie bine iziolată, trebuie acordată o atenţie suplimentară acoperişului şi podului,  fiind partea cea mai expusă a casei. Ploaia, vântul, furtunile, zăpada, arşiţa soarelui, toate fenomenele meteorologice specifice climei noastre, deloc blândă, fiind preluate din plin de partea superioară a  casei.

Izolaţia acoperişului are rolul de a reduce pierderile de căldură şi de a împiedica transferul de umezeală. De asemenea trebuie să asigure şi atenuarea impactului zgomotelor ce vin din exterioul casei.

Izolaţia acoperişului se aplică atât pereţilor înclinaţi ai acoperişului, cât şi podelei încăperii de sub acoperiş, a podului.

Hidroizolaţia podului se aplică direct pe podea. Aceasta constă în aplicarea materialului izolator şi lipirea acestuia cu adezivi speciali.

Termoizolaţia se va realiza prin aplicarea peste hidroizolaţie a vatei minerale, polistirenului extrudat sau expandat sau a poliuretanului.

Având în vedere unghiul de înclinare al pereţilor, izolaţia acestora  se va monta mai greu. Însă folosindu-se sistemele de prindere specifice fiecărui tip de material în parte, izolaţia se va putea realiza foarte bine, chiar dacă  apare problema gravitaţiei.

Izolaţia acoperişului trebuie să se facă continuu, fără niciun gol pe toată suprafaţa pereţilor. Se va monta vată minerală din fibră de sticlă, atât între, cât şi sub căpriori, sau polistiren. Ulterior se va aplica folie de aluminiu sau polietilenă, pentru a realiza o barieră împotriva transferului aburilor.

Izolaţia fonică are rolul de a reduce impactul şi transferul zgomotelor aeriene, respectiv voci şi a zgomotelor  de impact, respectiv mecanice, între două obiecte. Aceasta s-a realizat odată cu montarea termoizolaţiei, prin aplicarea vatei minerale, dar se poate suplimenta prin adăugarea de alte materiale  cum ar fi: buretele cofrat-fonoabsorbant, plăcile fonoizolante sau panourile şi membranele acustice.

O izolaţie a acoperişului bine efectuată va reduce transferul de temperatură între exterior şi interior şi invers, va împiedica infiltrarea umidiţăţii şi va oferi confort fonic. Trăinicia unei construcţii şi siguranţa celor care vor locui în ea, sunt determinate şi de calitatea izolaţiei părţii superioare a casei.

Banda led pentru baie

Banda led – de ce să alegi banda led pentru baie?   Baia, ca orice altă încăpere din locuința ta, trebuie să te încânte de fiecare dată când pășești în acel loc. Design-ul interior al locuinței tale este important, fiindcă are o reală influență asupra ta și a stării tale […] mai mult »

Sfaturi pentru alegerea unui polistiren de calitate în Iaşi

Polistirenul se menţine în topul materialelor de construcţii utilizate pentru diverse izolaţii. Este durabil, rezistent la intemperii, compatibil cu majoritatea materialelor, are o eficienţă termică sporită şi antifonează foarte bine. În plus, raportul dintre preţ şi calitate este excelent. Întrucât există o varietate de modele de polistiren, îţi prezentăm caracteristicile […] mai mult »