Cum să re/montezi chederul la ușa de la intrare

De-a lungul timpului, în urma utilizării frecvente a ușii de la intrare chederul, care contribuie la închiderea etanșă și totodată la izolarea spațiului, se poate deteriora, desprinde. Sunt situații în care acesta lipsește cu desăvârșire, mai ales dacă vorbim de o ușă din lemn, fapt care contribuie la modificarea eficienței termice din interiorul unei locuințe.

Cum-montezi-chederul-de-la-usa

Astfel, pentru că după cum se știe o bună parte din căldură este pierdută la nivelul tocurilor de ușă și a ferestrelor, soluția cea mai simplă este de a monta sau remonta, după caz, un cheder de jur împrejurul tocului de ușă.

În cele ce urmează vă vom prezenta pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru montarea chederului în situația în care ai o ușă de intrare din lemn.

 1. Închide ușa de la intrare și analizează felul cum aceasta se închide și dacă rămân spații libere de jur împrejurul lei (și în exterior și în interior).
 2. În cazul în care este vorba de o balama care îți creează dificultăți, aceasta ar trebui strânsă, iar dacă șurubul nu mai face față presiunii, este tocit, ar trebui înlocuit cu un nit din lemn, ce va fi uns în prealabil cu adeziv, urmând a fi montat cu ajutorul unui ciocan.
 3. Dacă constați că nu balamaua este problema, atunci singurul lucru pe care-l poți realiza este de a monta un nou cheder, însă pentru asta va trebui să scoți ușa din balamale.
 4. Cu ajutorul unei unelte cu vârf ascuțit, asemenea unui șpaclu, dar mai îngust, îndepărtează vechiul cheder.
 5. Pasul următor implică punerea în funcțiune a unei bormașini cu burghiu subțire, special pentru lemn, pentru a creea un cant pentru noul chederul pe care urmează să-l montezi. Cantul nu trebuie să fie cât diametrul chederului, ci suficient de lat cât să cuprindă partea ascuțită a acestuia. În primă față, creează șanțul doar pe două laturii ale ușii, una verticală și una orizontală.
 6. Împinge chederul cu partea ascuțită în cantul format. Atenție! Mulți sunt de părere că pentru a avea randament chederul, la închiderea ușii, trebuie să fie presat 100%, adică laturile sale să se unească. În realitate acesta trebuie să deformeze până la maximum 80%. În felul acesta, ușa se va închide ușor, nu vei simți o presiune din partea ei, nu va trebui să o forței și, în plus, își va dovedi și eficiența din punct de vedere al izolării.
 7. Prinde ușa din nou în balamale și închide-o pentru a observa diferența. În cazul în care constați în continuare un spațiu între toc și ușă se solicită montarea chederului și pe celelalte două laturi rămase.
 8. Verifică din nou poziția ușii și dacă tot nu ești satisfăcut de rezultate, atunci va trebui să înlocuiești chederul cu unul al cărui diametru este mai mare.

One Response to “Cum să re/montezi chederul la ușa de la intrare”

Read below or add a comment...

 1. mitricuna paul says:

  lucrari utile pt fie care multumesc pt informare care imi este necesar

Lasă un Comentariu...

*