Materiale care îți oferă confort termic

Cu toții suntem conștienți de necesitatea izolării locuinței, însă de multe ori există tendința de a nu acorda acestui aspect o importanță pe măsură. Acest lucru este foarte greșit, deoarece o izolație eficientă va aduce multe beneficii locuitorilor. Dacă aceste detalii vă sunt familiare și ați decis să porniți lucrările de instalare a izolației, alegeți în funcție de nevoile și posibilitățile pe care le aveți.

Materiale care itii ofera confort termicDeoarece oferta disponibilă pe piață în ceea ce privește tipurile de materiale izolatoare este extrem de variată, am ales ca în cele ce urmează să prezentăm câteva dintre ele. Este vorba despre spuma de poliizocianurat, spuma poliuretanică, izolația din bumbac, lână și celuloză, fiecare având atât puncte tari, cât și puncte slabe.

Spuma de poliizocianurat

Spuma de poliizocianurat este un fel de material plastic cu celule închise. În cadrul acestor celule se află un gaz, care conferă izolației o rezistență termică foarte crescută. De-a lungul timpului acest gaz se poate scurge din interiorul celulelor, lăsând să pătrundă aer la interior, ceea ce i-ar putea scădea  eficiența.

Acest tip de spumă se găsește sub mai multe forme: lichidă, sub formă de spray, sau solidă, sub forma unori panouri. Mai poate fi achiziționată și sub forma unor panouri cu diferite suprafețe, realizate din diverse tipuri de materiale.

Spuma poliuretanică

Spuma poliuretanică este un alt tip de material izolator apreciat. Acesta se aplică în formă lichidă, prin pulverizare și își mărește de câteva ori dimensiunea. Datorită echipamentelor speciale de aplicare, acest material poate atinge rezultate foarte bune în ceea ce privește eficiența în izolare.

Spuma poliuretanică creează o barieră împotriva aerului, de menținere a nivelului umidității și are o rezistență termică crescută. Poate fi folosită la izolarea pereților, mansardei, acoperișului, pereților, subsolului, etc.

Izolația din bumbac

Blugii pot avea mai multe întrebuințări decât am luat în calcul. Izolația din bumbac este practic realizată din resturile de blugi și bumbac reciclate. Pe lângă faptul că este un tip sănătos de izolație, prietenos cu mediul înconjurător, acesta protejează eficient și împotriva zgomotelor.

Dacă doriți să optați pentru acest material, trebuie să știți că nu este necesar să purtați echipament de protecție în timpul instalării. Materialul este tratat împotriva dăunătorilor și a focului cu o substanță non-toxică. Izolația din bumbac se poate găsi sub forma unor saltele și poate fi instalată precum izolație din fibră de sticlă.

Izolația din lână

Un alt material izolator prietenos cu mediul înconjurător este lâna. În mod asemănător cu izolația din bumbac, este tratată împotriva focului și a dăunătorilor, fără a prejudicia însă în vreun fel sănătatea locuitorilor. Această izolație poate fi cumpărată sub formă de saltele, precum vata minerală, sau în bucăți mici. Are o rezistență termică crescută.

Izolația din celuloză

Acest tip de izolație este practic realizată din ziare mărunțite. Poate fi folosită pentru izolarea mansardelor, a pereților, tavanelor, etc, unul dintre neajunsuri fiind însă faptul că este destul de inflamabilă. Chiar dacă este preferată de persoanle care caută o variantă de izolare naturală, izolația din celuloză nu este neapărat cel mai bun candidat.

Cu toate că este tratată împortiva focului, nu este rezistentă la foc.

Un alt dezavantaj este acela că izolațiile din celuloză pot absorbi umiditate și au o rezistență termică scăzută.

Sursa: home.howstuffworks.com


Lasă un Comentariu...

*